Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levegőben az új kínai vadászrepülőgép

Szöveg: JETfly |  2011. január 12. 6:53

Pár napja közöltük, hogy megkezdődtek az új, ötödik generációs kínai vadászrepülőgép gurulópróbái. Úgy látszik a kínai „elvtársak” sokkal gyorsabban dolgoznak, mint azt gondolnánk, hiszen ma látott napvilágot a hír, miszerint a J-20 típusjelű vadászrepülőgép végrehajtotta első felszállását, „szűzrepülését”.

A világ egyik legjelentősebb hírügynöksége számolt be elsők között a J-20 (J-14, J-XX) első repüléséről. Az első fotók, amelyen repülés közben látható a J-20 vadászrepülőgép a kínai hadsereggel foglalkozó fórumon jelentek meg. Mivel pontos információk – természetesen – nem kerültek nyilvánosságra, a feltételezések szerint a gép mintegy 10-15 percet töltött a levegőben, majd biztonságosan végrehajtotta a leszállást. A repülőgép tesztjeire Chengdu-ban kerül sor, ahol a Chengdu Aircraft Industry egyik gyára található.

Hírügynökségi információk szerint a J-20 vadászrepülőgép első tesztrepülésére Robert Gates, amerikai védelmi miniszter kínai látogatásának második napján került sor. Egyes vélemények szerint az egybeesés nem véletlen, Kína ezzel a lépéssel válaszolt arra az amerikai és más nyugat-európai államok által felvetett kérdésre, kérésre, hogy az ázsiai állam a haditechnikai fejlesztések területén legyen nyitottabb. Másfelől nem szabad megfeledkezni arról, hogy az USA segítséget nyújt Tajvannak Kína ellenében.

Címkékhaditechnika