Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárták a területi vitát Paraguay és Bolívia között

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 28. 8:09

Bolívia és Paraguay elnöke aláírta a két ország közötti határok rögzítéséről szóló megállapodást, amellyel végleg tisztázták az egykor véres háborúhoz vezető területi vitát.

Evo Morales és Fernando Lugo hétfőn Buenos Airesben látta el kézjegyével a határok kijelölésével foglalkozó kétoldalú bizottság végleges jelentését, amelyet Argentína közvetítésével sikerült kidolgozni.

A két dél-amerikai ország 1932 és 1935 között vívott háborút a Chaco-területért, amely északnyugaton félsivatagos, dombos puszta, délkeleten pedig mocsaras, néptelen vidék volt. Mindkét ország magáénak tekintette, de igazi feszültség csak azután keletkezett, hogy 1928-ban geológusok olajra utaló nyomokat véltek felfedezni a területen. Az 1932-ben kirobbant háborút végül Paraguay nyerte meg a túlerővel rendelkező Bolíviával szemben, és 1935-re gyakorlatilag elfoglalta Chaco egész területét. Ez a több mint százezer halottat követelő fegyveres konfliktus volt a múlt évszázad legvéresebb háborúja Latin-Amerikában.

A megállapodás aláírása után Lugo annak a reményének adott hangot, hogy a két ország energetikai gazdagságát a jövőben fejleszteni tudják “mindenféle külföldi beavatkozás nélkül". Morales a béke, az integráció és az együttműködés fontosságát emelte ki, hangsúlyozva, hogy meggyőződése szerint a beavatkozás, a militarizmus nem jelent megoldást. Fontosnak nevezte, hogy minden országnak legyen hadserege, de a szuverenitás garantálására, nem támadásokra.

Címkékgyakorlat