Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárult az Aranybulla Emlékév

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. december 19. 10:37

Emléktáblát avattak az Aranybulla székesfehérvári kibocsátásának 800. évfordulóján a város Nemzeti Emlékhelyén, az egykori Nagyboldogasszony bazilika területén. A Nagy Benedek szobrászművész által készített alkotás leleplezése az idei Aranybulla Emlékév zárásának momentuma volt.

RCS_1162_1

Amint az a történelem lapjairól ismert, a magyar és európai alkotmányos fejlődés, alkotmányos önazonosságunk kiemelkedő dokumentumát II. András, újító szellemű, tevékeny királyunk adta ki 1222. április 24-én, a székesfehérvári Csúcsos-hegyen tartott országgyűlés keretében. Az okirat évszázadokig meghatározta hazánk politikai, társadalmi, gazdasági szerkezetét. A magyar rendi ellenállás, függetlenség sarokköve volt, amely kiszélesítette a Szent István által teremtett nemzeti intézményeket és egyéni jogok elismerésével biztosította nemzetünk féltve őrzött kincsét, az alkotmányos szabadságot.

Az eseményen Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mellett dr. Simon László főispán; dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke; Dancs Norbert Székesfehérvár Járási Hivatal hivatalvezetője, valamint Spányi Antal megyéspüspök, továbbá dr. Cser–Palkovics András polgármester és Törő Gábor országgyűlési képviselőn túl a fegyveres és rendvédelmi szervek vezetői, a történelmi egyházak elöljárói és a város több tisztségviselője is részt vett.

RCS_1222_1

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred képviseletében Vokla János ezredes, valamint a magyarországi NATO Erőket Integráló Elem /NFIU HUN/parancsnoka, Topor István ezredes is tiszteletét tette a rendezvényen. A tábla avatásán dr. Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök felidézte az Aranybulla évszázadokon át ható alkotmányos jelentőségét. Leszögezte: az okirat válasz volt korának problémáira, hiszen egy jelentős átalakulással teli korszakban született. Bizonyíték arra, hogy Magyarország számára az államiság és jogállamiság több száz éve kezdődött, de arra is: hazánk évszázadok óta elkötelezett részese, formálója az európai jogfejlődésnek, úgy a múltban, mint napjainkban. A megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett: az Aranybulla eszmeisége bizonyos vonatkozásaiban a modernkori demokrácia eszmetörténeti előzményének tekinthető.

„Hiszem, hogy Európa jövője erős nemzetekben és a keresztény Európa közös értékeiben rejlik, ezért ezek védelme minden egyes ember feladata, felelőssége” – hívta fel a figyelmet a királyi okirat kapcsán dr. Molnár Krisztián.

Az eseményen az Aranybulla kitételeiből olvasott fel részleteket Nagy Péter, a Vörösmarty színház színművésze.