Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lézerrel is célba vezethető az MLRS

Szöveg: Háború Művészete |  2010. december 16. 20:39

A Lockheed Martin M270 MLRS mobil rakétavető-rendszer minden valamirevaló haditechnika-rajongó számára ismerős. A fegyvert az 1980-as évek eleje óta használják, a világ számos országában megtalálható, és eddig több háborúban is kiemelkedően jó eredménnyel alkalmazták.

Nem véletlen tehát, hogy folyamatosan továbbfejlesztik: a GMLRS nevű modernizált verzió 2003-óta létezik, s már harcban is kipróbálták. A nevében lévő G-betű az irányíthatóságára utal, tehát immáron egy precíziós fegyverről beszélhetünk. A legújabb változat pedig a GMLRS+, mely még egy fokkal javít ezen.

A GMLRS abban jelentett újdonságot a hagyományos rakétához képest, hogy már rendelkezésére állt GPS-alapú és inerciális navigációs rendszer is, így alkalmassá vált precíziós csapásmérés végrehajtására is. Tovább javítják a pontosságot a rakéták orrára szerelt kisméretű ’kacsa’ vezérsíkok is.

A US Army már jelentősebb mennyiséggel rendelkezik belőle, első külföldi megrendelője pedig Nagy-Britannia volt, mely a rendszerek megérkezése után egyből Afganisztánba küldte azokat, ahol azóta is sikeresen alkalmazza őket.

A Lockheed Martin pedig nem volt rest, és a harctéri tapasztalatok alapján újabb továbbfejlesztést hajtott végre a típuson, melynek következményeképpen létrejött a GMLRS+. Ez rendelkezik a GMLRS minden tulajdonságával, csak éppen még egy plusz célzó funkcióval látták el, mégpedig félaktív lézeres keresővel (SAL – Semi-Active Laser). Az újítás jelentősége abban áll, hogy így már a harcoló alakulatok is ’beleszólhatnak’ abba, hogy pontosan hova csapódjanak be a rakéták.

A gyártó a minap végezte el az első éles tesztlövészetet a GMLRS+-szal a White Sands kísérleti lőtéren. A rakétákat 40 km-es távolságból indították egy HIMARS – indítóegységről (High Mobility Artillery Rocket System). A cél elsősorban az volt, hogy a SAL irányítást próbálják ki, így a célt előre megvilágították, aminek köszönhetően a rakéta némi pályakorrekció után hajszálpontosan eltalálta az objektumot. A GMLRS rendszer hatótávolsága egyébként 70 km, bár a Lockheed szerint a GMLRS+ esetében ezt megnövelték.

’A hatalmas mennyiségű pozitív alkalmazási tapasztalatnak és a több évtizedes múltnak köszönhetően a GMLRS+ rendszer teljes körű támogatottságot élvez. Reméljük, hogy a továbbfejlesztéseknek köszönhetően egy minden eddiginél potensebb harceszközt adhatunk a hadsereg kezébe, mellyel minden körülmények között megsemmisítheti az ellenséget.’ – mondta a sikeres teszt kapcsán Scott Arnold, a Lockheed Martin rakétákkal és precíziós vezérlésű fegyverekkel foglalkozó részlegének alelnöke.