Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államtitkári látogatás a Balkánon

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. december 17. 5:15

Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára – delegáció élén – 2010. december 14-17. között látogatást tesz a Balkánon szolgálatot teljesítő magyar katonáknál. Ennek során megbeszélést folytat Marina Pendeš-szel, a bosznia-hercegovinai Védelmi Minisztérium erőforrásokért felelős miniszterhelyettesével, találkozik az EUFOR és a NATO Szarajevói Parancsnokság, valamint a KFOR és a Nyugati Többnemzeti Harccsoport parancsnokával.

Az államtitkár látogatásának elsődleges célja az, hogy tájékozódjon a Balkánon szolgálatot teljesítő katonák élet-, és munkakörülményeiről.
Ennek érdekében megtekinti a Magyar Honvédség EUFOR Kontingens butmir-i, az MH KFOR Kontingens és a Nyugati Többnemzeti Harccsoport pec/peja-i táborát. Találkozik a NATO- és EU-parancsnokságokon az egyéni beosztást ellátó katonákkal, meghallgatja a kontingens-parancsnokok, a nemzeti rangidősök jelentéseit, és állománygyűlésen beszél a kötelékben szolgáló katonákhoz.

December 14-én Fodor Lajos megbeszélést folytatott a 2009 decemberétől EUFOR-parancsnoki feladatokat ellátó Bernhard Bair vezérőrnaggyal, majd a Nyugat-Balkán biztonságpolitikai helyzetéről, a kétoldalú katonai együttműködés bővítésének lehetőségeiről tárgyalt Marina Pendeš asszonnyal, a Bosznia-Hercegovina Védelmi Minisztérium erőforrásokért felelős miniszterhelyettesével.

A közigazgatási államtitkár találkozott Balla Lóránt koszovói rendkívüli és meghatalmazott nagykövettel, Carlo Emiliani ezredessel, a Nyugati Többnemzeti Harccsoport, valamint Erhard Bühler vezérőrnaggyal, a KFOR erők parancsnokával.