Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy azeri Szu-25-ös

Szöveg: JETfly |  2011. február 6. 18:29

2011. február 3-án, csütörtökön lezuhant Azerbajdzsán légierejének egyik Szu-25 Frogfoot típusú csatarepülőgépe. A részletekről eddig kevés információ látott napvilágot, annyi azonban már tudható, hogy a gép Kurdamir körzetben, körülbelül 200 kilométerre Bakutól, kiképzési repülés végrehajtása közben csapódott a földnek.

A Trend hírügynökség az azeri védelmi minisztérium szóvivőjének, Eldar Sabiroglu közleménye alapján jelentette be, hogy a Szu-25-ös kétfős személyzete katapultált, és nem szenvedett komolyabb sérüléseket. A baleset körülményeinek kivizsgálását megkezdték, az elsődleges információk szerint a leszálláshoz készülődő gép orrfutója nem nyílt ki, így a személyzet lakott területen kívülre vezette a Szu-25-öst, majd sikeres katapultálást hajtott végre.

Azerbajdzsánban még közel egy tucatnyi Szu-25-ös áll hadrendben, ugyanakkor a szűkös költségvetés miatt a Szovjetunió korabeli gépeket nem tudják megfelelően karbantartani. Legutóbb 2010 márciusában zuhant le az azeri légierő egyik Szu-25-öse, a katasztrófa során a pilóta életét vesztette. Azerbajdzsán az elmúlt évtizedben 14 darab Szu-25-öst vásárolt: a hírek szerint 2002-ben hat darabot Grúziától, szintén hat db Szu-25-öst, egy db Szu-25UB-t és egy db Szu-25YGT-t pedig Ukrajnától 2007-ben.