Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy Harrier Afganisztánban

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. május 15. 9:47

Az ázsiai országban állomásozó brit expedíciós erők újabb érzékeny veszteséget kénytelenek elkönyvelni, hiszen a felszállást követően egyelőre ismeretlen okokból lezuhant az egyik Harrier típusú harci repülőgépük.

A pilóta katapultált és kisebb sérülésekkel túlélte a szerencsétlenséget, a nagy értéket képviselő gép azonban megsemmisült. Az eset 2009. május 14-én helyi idő szerint a délelőtti órákban következett be – tájékoztatta a sajtót a brit védelmi minisztérium szóvivője.

A brit Harrierek 2004. szeptembere óta állomásoznak Kandaharban, elsősorban felderítő és közeltámogató feladatkört ellátva.

A Telegraph értesülései szerint a harci gép a kandahari repülőtérről szállt fel helyi idő szerint 10.30-kor bevetésre, azonban közvetlenül a startot követően valamilyen okból süllyedni kezdett és röviddel ezután a földnek csapódott. A pilóta szerencsésen katapultált és az azonnal riasztott mentőalakulatok ellátták sérüléseit.
A gép elvesztésének oka egyelőre ismeretlen, de feltehetően valamilyen technikai probléma okozhatta, ellenséges tevékenységre utaló jelet ugyanis nem észleltek.

Kandahar régen a tálib erők egyik fellegvárának számított, napjainkban azonban a koalíciós erők tartják ellenőrzésük alatt, a katonai repülőteret és környékét pedig fokozottan védik, így kicsi az esélye egy sikeres gerilla támadásnak.

Az Afganisztánban állomásozó brit szárazföldi erők és a koalíciós csapatok légi támogatását is Harrier Gr7 és Gr9 típusú vadászbombázókkal látja el a Royal Air Force. A kandahari repülőtéren települő különítmény 6 darab repülőgéppel rendelkezik.

2005. október 14-én rakétatámadás miatt egyébként már megsemmisült egy brit Harrier GR.7A típusú gép, míg egy másik megsérült Kandahar repülőterén.

1595887215