Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák felügyelték a tonnányi robbanóanyag megsemmisítését

Szöveg: Soucz Ferenc |  2009. május 15. 9:57

Több mint 1 tonna (1077 kg) robbanóeszközt adott át megsemmisítésre az afganisztáni Baghlan tartomány rendőrfőkapitánya a HALO Trust aknamentesítéssel foglalkozó nem kormányzati szervezetnek (NGO) a MH Tartományi Újjáépítési Csoport jelenlétében. Az eseményről beszámolt a helyi média is.

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy az átadott robbanóeszközök többségét a rendőrség terror elhárító részlege ebben az évben foglalta le. Beszédében kiemelte a részleg áldozatos munkáját, és örömét fejezte ki, hogy ezek a rendkívül veszélyes eszközök „jó kezekbe" kerültek.

Az átadott robbanóeszközök (összesen 414 db) között szerepelt:
17 db 122 mm-es gránát,
8 db 100mm-es gránát,
36 db 82 mm-es gránát
42 db 82mm-es rakéta,
90 db PG 7-es gránát,
200 db 7,62 mm-es lőszer
10 db kézigránát
5 db harckocsi elleni akna valamint több házilag készített robbanószerkezet is.

Szállítást követően az összes anyag még az átadás napján megsemmisítésre került a Pol-e Khomri határában lévő, erre a célra kijelölt, lakatlan területen.
Az elszállítás, valamint a megsemmisítés a HALO Trust feladata, őket viszont az MH PRT tűzszerészei ellenőrzik.

A HALO Trust, az afgán kormány alkalmazásában áll, tűzszerész feladatokat látnak el. A magyar PRT jó kapcsolatot ápol velük, segítenek a szállításban, a helyszínek biztosításában. Az angliai székhelyű szervezet 3300-nál is több helyi lakost foglalkoztat. 1988 óta vannak jelen Afganisztánban és az eddig eltelt idő alatt országszerte több mint 575 ezer aknát, 7,6 millió tüzérségi lőszert és 43,7 millió lőszert semmisítettek meg.

“A HALO Trust tartományi vezetője Dr. Din Mohammad (Nek Kán), már régóta jó kapcsolatot ápol a nemzetközi erőkkel. Tősgyökeres pol-e kumri lakosként szeretne minél többet tenni hazájáért. Õ volt az, aki az első ISAF katona megérkezésekor felajánlotta szülei üresen álló házát a nemzetközi erőknek. Elmondása szerint mielőtt elkészült a tábor a holland és az őket megelőző német katonák is ott szállásolták el magukat." – tudtuk meg Gerencsér Imre törzsőrmestertől a MH PRT tűzszerész részleg vezetőjétől, aki az esemény egyik főszervezője volt.