Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy II. világháborús repülőgép

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. április 8. 9:47

2009. április 5-én, vasárnap, alig valamivel 13:30 után, a New York közeli Fires-szigetnél az Atlanti-óceánba csapódott egy eredeti II. világháborús – éppen ezért már pótolhatatlan – Curtiss P-40 Warhawk típusú repülőgép. A veterán masina pilótája, a 61 éves Robert Baranaskas, a szerencsétlenségben életét vesztette.

A rutinos repülő éppen egy légi bemutatóra készült, amikor a szemtanúk elmondása szerint, egyszer csak dugóhúzóba kerülve váratlanul lezuhant.

Robert Baranaskas a Brookhaven Calabro repülőtérről röviddel 13 óra után indult gyakorlórepülésre egy oldtimer Curtiss P-40 Warhawk géppel. A pilóta fia, a 28 éves Chris Baranaskas éppen a partról figyelte az apja gyakorlatát, amikor hirtelen

1595885752
bekövetkezett a tragédia. Így ő is – mintegy 270 méterről – szemtanúja volt a halálos balesetnek. Elmondta, hogy a P-40-es emelkedés közben egyszer csak átesett, majd pörögve zuhanni kezdett, miközben fekete füstöt eresztett magából.

A parton tartózkodók azonnal értesítették a hatóságokat, és nagy erőkkel megkezdték a pilóta keresését.

A Parti Õrség és a tűzoltók mellett, a New Yorki Légi Nemzeti Gárda 106. mentő ezrede is bekapcsolódott a kutatásba. Ám az erős áramlatok, és a sötét víz miatt a nagy erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak. Pedig a kutató csapat még vasárnap este is hasztalan kereste a pilóta holttestét.

Robert és Chris Baranaskas egyébként társalapítói voltak a „Warbirds Over Long Island" (WOLI) nevű szervezetnek, amelyik II. világháborús harci gépek bemutatásával és népszerűsítésével foglalkozik. A WOLI-nak – a most elveszett P-40-es gépén kívül – van még egy P-51-es Mustang, egy P-17-es Stearman, és egy SNJ Texan típusú repülőgépe is.