Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz hadihajó kínai vizeken

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 8. 9:28

Az orosz haditengerészet Admiral Vinogradov névre keresztelt rombolója a napokban érkezett meg Kínába, Zhanjiang város kikötőjébe egy hivatalos látogatás keretein belül. A hajó hamarosan egy három hónapos hadgyakorlaton vesz majd részt az Ádeni-öbölben.

A romboló a Boris Butoma tankerhajóval együtt Vlagyivosztokba tart, azt követően, hogy aktív szerepet vállaltak a szomáliai kalózok garázdálkodásának megfékezésében.

Történelmi jelentőségű az orosz hadihajó zhanjiangi látogatása, hiszen korábban itt még nem jártak az orosz hadihajók. Április 10-ig azonban most lehetőség nyílik erre, melynek során számos kulturális és sport rendezvényen is részt vehetnek az érdeklődők.

Az Admiral Vinogradov egy Udaloj-osztályú tengeralattjáró-elhárító romboló, melynek fegyverzetét hajó elleni rakéták, 30 illetve 100 mm-es gépágyúk alkotják. Fedélzetén Ka-27 Helix helikopterek is rendszeresítve vannak. Legutóbbi küldetése során 17 ország 54 hajójának átkelését biztosította az Ádeni-öbölben, továbbá számos kalóztámadást is megakadályozott.