Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tömegkezelési feladatokra készültek

Szöveg: Nagy Jenõ õrnagy |  2009. április 8. 8:29

Egész napos tömegkezelési (CRC) gyakorlatra került sor Pristinában, a Vrelo táborban. A gyakorlaton a SOKOL Harccsoport magyar „Delta” Századának mintegy száz katonája vett részt, mint begyakorló. Az ellenerőt az MH KFOR Zászlóalj támogató alegysége biztosította közel egy szakasz erővel. A gyakorlást olasz rendőrségi tanácsadók is segítették.

A kora délelőtti órák a rajok összekovácsolásával teltek, amely alatt az alap vezényszavak és mozgásmódok és a kivonással kapcsolatos ismeretanyag került oktatásra. A következő lépés a szakasz összekovácsolása volt, ahol már az ellenerő is szerepet kapott a minél életszerűbb begyakorlás érdekében.

1595885751
 

A gyakorlás utolsó részében a század összekovácsolását hajtották végre, melyben két szakasza a tényleges tömegkezelést gyakorolta, míg a megmaradt egy alegység a tartalékot képezte. A tartalék feladata volt a megtisztított terület zárása, tűzoltás, az úttorlaszok eltávolítása, valamint a tömegkezelést végző szakaszok esetlegesen megsérülő embereinek pótlása.

1595885751
 

A gyakorlás alatt a gépjárművezetőkre is komoly feladat hárult, hiszen járműveikkel követni kellett a végrehajtó alegységeket, a területről történő kivonás minél zökkenőmentesebb végrehajtása érdekében.

A begyakorlást végrehajtotta a TF SOKOL egy szlovén százada is, amelynek ellenerőt szintén a magyar katonák biztosítottak. A valóságban egy ilyen helyzet valószínűleg sérülteket is követelne, azonban itt feladatot balesetmentesen, „JÓ" szinten hajtották végre az alegységek.

1595885751
 

1595885751