Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zentai szabadlábon védekezhet

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 8. 8:21

A magyar származású ausztrál férfi egy hónapot kapott, arra hogy papírokkal bizonyítsa egészsége nem engedi meg, hogy börtönben várja meg a kiadatási eljárást.

A háborús bűnök elkövetésével vádolt Zentai Károly egy hónapot kapott kedden az ausztrál szövetségi bíróságtól, hogy bizonyítsa: egészségi állapota nem engedi meg, hogy börtönben várja meg kiadatási eljárását.

Charles Zentainak (Zentai Károlynak) legkésőbb május 11-ig kell bemutatnia az orvosi indoklást, amelynek alapján John Gilmour szövetségi bíró eldönti, szabadlábon maradhat-e a 87 esztendős vádlott. Zentai ugyanis megfellebbezte a bíró korábbi ítéletét, amely helyt adott a magyar állam kiadatási kérelmének.

A bő egy hónapos haladékról a The Australian internetes kiadványa ad hírt. A bíró eredetileg csak egy hetet adott az orvosi igazolás beszerzésére, de Zentai ügyvédje szerint a szakvélemény legkésőbb május 6-ig készül el.

A magyar származású ausztrál állampolgár Zentait azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. Zentai tagadja a vádat.