Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy iráni F-14-es és egy pakisztáni FT-7-es

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. január 27. 10:30

Az iráni Fars hírügynökség beszámolója szerint január 26-án, csütörtökön lezuhant az iráni légierő egyik amerikai gyártású F–14-es vadászgépe. A gép az ország déli részén, Bushehr városának közelében csapódott a földnek, kétfős személyzete életét vesztette.

1595930498
Az elsődleges információk szerint a vadászgép, percekkel a felszállást követően műszaki meghibásodás következtében zuhant le. A katasztrófa helyszíne – Bushehr – arról is ismert, hogy itt telepítették Irán első atomerőművét. A baleset vizsgálatát megkezdték.

Az iráni katasztrófát megelőzően, január 25-én, szerdán a pakisztáni légierő is elveszítette egyik gépét. A szóvivő elmondása szerint egy FT–7 típusú kiképző repülőgép zuhant le röviddel a felszállást követően Mianwall körzetben. A gép kétfős személyzetét – Waqar Ahmad ezredparancsnok, oktatót, illetve Fatima Tariq pilótanőt – súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba, mindketten katapultáltak.

Egyes források arról számoltak be, hogy Fatima az utolsó, még szolgálatot teljesítő pilótanő a PAF-nál.

A pakisztáni légierőnél az elmúlt három hónapban a mostani volt a harmadik gépveszteség: ezekben összesen két pilóta, illetve 4 főnyi helikopter-személyzet vesztette életét.