Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanoni misszióra készülnek

Szöveg: MH BTKK | Fotó: az alakulat felvételei |  2023. július 30. 8:02

Véget ért a Libanoni Békefenntartó Misszióba (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) készülők békeműveleti képzése Szolnokon. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) missziójába, szakasz kötelékbe tervezett katonák részére július 17-28. között tartottak felkészítést az MH Béketámogató Kiképző Központban.

DSC_0004

A misszió-orientált, hadszíntérspecifikus felkészítés során a katonák megismerkedtek – egyebek mellett – a libanoni konfliktus történelmi gyökereivel, annak kialakulásával, a misszió mandátumával, feladatával. emellett szó esett az aktuális biztonsági kockázatokról, veszélyekről, illetve a közel-keleti ország kulturális, vallási és földrajzi sajátosságairól is.

A képzés résztvevői az ENSZ által meghatározott ismereteket (Core Pre-deployment Training Materials) is feldolgozták, majd a békeműveletek jogi szabályozása, az alapvető emberi jogok, civilek és gyermekek, környezeti és természeti erőforrások védelme, valamint az ENSZ rendőri erőinek bemutatása is sorra került. A felkészülők mindemellett elsajátították az angol nyelvű rádióforgalmazás szabályait, a rögtönzött és egyéb robbanóeszközök elleni védelem alapjait, illetve bővítették az elsősegélynyújtással kapcsolatos már meglévő ismereteiket is.

A kéthetes felkészítés az oklevelek átadásával ért véget.