Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lisszabonban fogadják el a NATO új stratégiai koncepcióját

Szöveg: Vastagh László |  2010. november 11. 15:15

A NATO november 9-én közzétette új stratégiai koncepcióját, melyet az állam- és kormányfők november 19-én kezdődő lisszaboni csúcstalálkozóján fogadnak el. Az új stratégiai koncepció a szövetség hivatalos dokumentuma, mely felvázolja a NATO célját, jellegét, valamint a biztonsággal kapcsolatos alapvető feladatait.

Elemzi a megváltozott biztonsági környezetet, iránymutatást ad a szövetség számára és ehhez rendeli a szükséges katonai erőt. Olyan összegzést nyújt, mely alapján a megváltozott biztonsági kihívásokra a tagállamok vezetői a szükséges politikai bölcsességgel és katonai fejlesztéssel válaszolnak. A Strasbourg-Kehl-i csúcstalálkozón a NATO vezetői támogatták azt a nyilatkozatot, melyben kimondták a szövetség folyamatos alkalmazkodását a változó biztonsági kihívásokhoz. Ez a nyilatkozat egyben az új stratégiai koncepció alapja, mely figyelembe veszi a biztonsági környezetben 1999 óta – ekkor adták ki a jelenleg érvényben lévő stratégiai koncepciót – bekövetkezett radikális változásokat. A szövetség stratégiáján még az utolsó „simításokat" végzik, de a lisszaboni csúcstalálkozón már egy új stratégiai koncepció jelenik meg, ami tükrözi az új, illetve a 2001. szeptember 11-ei terrorista támadások után kialakulóban lévő biztonsági fenyegetéseket is.

Az átalakítás tágabb értelemben vett

1595910010
állandó jellemzője a szervezetnek. Megalakulása óta a NATO rendszeresen felülvizsgálja feladatait, és céljait figyelembe véve a fejlődést, a stratégiai környezetet. Az előkészületek során áttekintették az 1949-es legelső stratégiai koncepció megalkotása óta eltelt több mint fél évszázadot a szövetség és a világ alakulása szempontjából. 

A nyílvánosság számára készült tájékoztató fő elemei: 

• A jelenlegi stratégiai koncepció
• Szakreferensek és a döntéshozók mögötti stratégiák

• A NATO stratégiai dokumentumai 1949 óta

      – 1949-től a hidegháború végéig 

      – A hidegháborút követő időszak

      – A biztonsági környezet 2001. szeptember 11. óta

Kapcsolódó cikk:
NATO-csúcs Lisszabonban