Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Litvánia korszerű harci drónokat vásárol az Egyesült Államoktól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 26. 20:08

Litvánia korszerű katonai drónokat vásárol az Egyesült Államoktól, a december közepén aláírt, 45 millió eurós megállapodás értelmében Vilnius Switchblade 600 típusú, pilóta nélküli repülőgépekhez jut hozzá – közölte a litván védelmi minisztérium.

„Mi vagyunk az első ország az Egyesült Államok után, amely rendelkezik Switchblade drónokkal” – idézték a nyilatkozatban Arvydas Anusauskas nemzetvédelmi minisztert. A EU- és NATO-tagállam minisztériuma egyelőre nem tette közzé a szállítás dátumát, ahogy azt sem, hogy a megállapodás hány harci drónról szól.

A pilóta nélküli harci gépek lehetővé teszik, hogy akár 40 kilométeres távolságból elpusztítsák az ellenséges páncélozott harcjárműveket is. Litvánia egyaránt határos az Oroszország szövetségeseként számon tartott Fehéroroszországgal és a kalinyingrádi orosz exklávéval.

Az Ukrajnában zajló háborúra a balti állam a nemzetbiztonságot közvetlen fenyegető veszélyként tekint, az elmúlt hónapokban emiatt jelentősen megnövelte védelmi kiadásait, és igyekszik korszerűsíteni haderejét. Ezen tevékenységekben mind az Egyesült Államok, mint Németország kulcsfontosságú partnerének számít.