Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lopakodók - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. február 11. 15:02

A fizikai és a mentális felkészültség mellett alapos matematikai ismeretekkel is rendelkezniük kell a Magyar Honvédség leendő mesterlövészeinek, akik számára a közelmúltban ért véget a hathetes szakmai kiképzés a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

MH_2022_02_borító

A múlt év őszének végén indult szakfelkészítésen először a jelentkezők tudás- és kompetenciaszintjét mérték fel, mivel már az alkalmassághoz szükséges ismeretek elsajátítása is több képességet igényel a mesterlövészjelöltektől. Az elméletben tanultakról pedig minden hét péntekjén számot kellett adniuk a résztvevőknek.

A tantárgyak közül Debreceni Tibor zászlós, a kurzus kiképzési rendszerének kidolgozója mindenekelőtt a matematika fontosságát hangsúlyozta. A leendő mesterlövész számára ugyanis alapvető fontosságú a számtan, a mértan, a trigonometria vagy az aránypárok számításának mélyreható ismerete, továbbá a koszinusztétel és a Pitagorasz-tétel készségszintű alkalmazása, amelyek például nélkülözhetetlenek a helyszögek meghatározásánál. A mesterlövész beosztású állomány felkészítésében az az elv vezérli a tatai oktatókat, hogy amennyiben a jelölteket sikerül maximálisan felkészíteniük a legkomplexebb küldetések végrehajtására, akkor az egyszerűbb feladatokat bárhol, bármikor és bármilyen körülmények között képesek lesznek teljesíteni. Ennek megfelelően a követelmények meglehetősen szigorúak, s ezt mi sem mutatja jobban, minthogy 2020-ban például a tizenhét jelentkezőből mindössze heten tudták eredményesen befejezni a kurzust.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 11-én megjelenő számában!