Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kaposváron tartott fórumbeszélgetést a miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2022. február 11. 15:49

Somogy megyébe látogatott a honvédelmi tárca vezetője február 11-én, hogy előadást tartson a tárcát, a Magyar Honvédséget és a nyugállományú katonákat érintő aktuális kérdésekről.

Kaposvár (2)

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Kaposváron tartott fórumbeszélgetést pénteken, amelyen nyugállományú katonákkal és honvédségi nyugdíjasokkal vitatta meg a honvédséget, valamint a hallgatóságot is érintő aktualitásokat.

A tárcavezető előadásában ismertette azokat a fejlesztéseket, beszerzéseket, az aktív és a nyugállományú katonákat is érintő változásokat, amelyek az elmúlt időszakban történtek.

A miniszter elmondta, hogy minden magyar embernek, így a Magyar Honvédségnek is olyan kihívásokkal kellett szembe néznie, amelyekre korábban nem volt példa. A járvány elleni védekezés során a Magyar Honvédség ismét bizonyította: helyt tud állni a legváratlanabb helyzetekben is. Ezt követően az állományt érintő fejlesztésekről, az életpálya-modellről és a tárca jövőbeni terveiről esett szó.

A fórum résztvevői megismerhették a 2017-ben indított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddig elért eredményeit. A ma már 2030-2032-es kitekintéssel számoló programból öt év elteltével pontosan le lehetett szűrni, mi az, ami jól működött, melyek azok az elemek, amelyekre a jövőben is lehet építkezni. Egy biztos: mindezek középpontjában továbbra is az ember, a katona áll.

Kaposvár (1)

Benkő Tibor szólt a nyugállományúak kiemelt szerepéről, amelynek eredményét leginkább a pályárairányítás terén érzi a tárca. Hangsúlyozta azt is, hogy a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok tudására, tapasztalatára továbbra is számítanak. Ők hiánypótló elemei a honvédségnek, segítségükre nagy szükség van ahhoz, hogy újabb és újabb generáció döntsön úgy: elkötelezi magát a Magyar Honvédség mellett.

A Honvédelmi Minisztérium a nyugállományú katonákról való gondoskodásra is nagy hangsúlyt fektet. Ezért indította el az Obsitos és Veterán programokat, illetve bővíti folyamatosan azon kedvezmények körét, amelyeket már nem csak az aktív állomány, hanem a nyugállományúak is igénybe vehetnek.

A beszélgetés végén a résztvevők a tárcavezetőtől választ kaptak a honvédséget érintő kérdéseikre is. Az érintettek aktív résztvevői voltak a beszélgetésnek: számos észrevételt és javaslatot tettek a felmerült témákkal kapcsolatban. Megköszönték a tárca és a honvédség vezetésének a kezdeményezést, és kérték, hogy a kölcsönös együttműködés reményében hasonló beszélgetésekre a jövőben is kerüljön sor.

Kaposvár (3)