Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lourdes, ahol harmincnyolc nemzet katonája imádkozik a békéért

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2023. április 24. 16:19

Közel száz magyar katona vesz részt a 63. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton a délnyugat-franciaországi Lourdes-ban, május 11–14-e között.

P1210595

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonák közül száz fő tapasztalhatja meg a lourdesi csodát: többek között imádkozhat a Jelenések Barlangjánál, a Szent X. Piusz földalatti bazilikában, valamint részt vehet a Keresztúton és a nem mindennapi fáklyás Mária-körmeneten is.

Markovics Milán Mór őrnagy, a HM Katolikus Tábori Püspökség pasztorális helynöke érdeklődésünkre elmondta: minden évben a katonai zarándoklat hasonló programkeretre épül, ugyanakkor mégis mindig más. „Lourdes kicsit olyan, mint a Biblia. Ha ezerszer olvassuk is el, mindig találunk benne újat. Minden évben várunk visszajelzéseket, így ezek alapján is módosítunk egy picit, hogy mindenki valóban zarándoknak érezhesse magát” – hangsúlyozta.

P1210092

Megtudtuk: harmincnyolc nemzet katonái látogatnak el az idei alkalomra, amely a második világháború után a béke jegyében született meg, akkor még Franciaország és Németország között. Ez azóta természetesen kibővült. „A különböző nemzetek katonái a béke céljáért gyűlnek össze. Ilyenkor a kávézókban látni lehet mindenféle egyenruhás katonát mosolyogni és beszélgetni, kezükben zászlót és gyertyát tartanak, miközben a katonazenekarok zenéit hallgatják. Látni lehet őket térdelni és imádkozni Lourdes híres barlangjánál, merítve a híres vizéből. Aki ott van, valami különleges emberit, és aki nyitott rá, valami emberfelettit is megélhet” – világított rá Markovics Milán Mór őrnagy.

Hogy melyik a legkiemelkedőbb programja a nemzetközi katonai zarándoklatnak, az szubjektív. A vezető kiemelt tábori lelkész elmondta: van, akinek a zenekarok bevonulása vagy a barlang előtti szentmise tetszik, de akadnak jó páran, akik a vízből való merítést vagy az esti gyertyás körmenetet kedvelik. Tavaly Magyarországról elvitték Lourdes-ba az Ozsvári Csaba ötvösművész által alkotott 52. Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét. „Számos nemzet katonája és katonalelkésze mondta nekünk, hogy e missziós kereszt – amelyet magyar katonák vittek a Mária-körmeneten – felállítása és bemutatása volt a csúcspontja az eseményeknek. Egyikük azt írta, ha semmi mást nem kaphatna a katonalelkészektől már az életben, akkor is erre a néhány órára és az ott készült képekre lesz a legbüszkébb, amit az unokáinak is mutatni fog. Ahogyan megfogalmazta: „akkor értettem meg, hogy milyen erőt jelent a hit a katonai hivatásomban” – zárta gondolatait Markovics Milán Mór őrnagy.

P1210085