Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lovas tematikájú honvédelmi tábornak adott otthont Szanazug

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2022. július 15. 12:11

Lovas tematikájú honvédelmi tábort szervezett az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalja a Békés megyei Szanazugon. Az egy hetes táborban 30 gyerek ismerkedett meg a lovakkal és az állatokkal kapcsolatos feladatokkal.

Honvédelmi lovas tábor KLAC5982

Az ország minden területéről érkeztek a táborozók, akik a lovasélet mellett megismerkedtek a katonák életvitelével is. A reggeli torna és a körletrend ellenőrzésével indultak a mozgalmas tábori napok, azután fokozatosan bevezették őket a lovakkal kapcsolatos ismeretekbe és azt is megtanulták, hogy milyen feladatokat kell elvégezniük az istállóban.

Lassanként készítették fel a táborozókat arra, hogy önállóan is meg tudják ülni a lovat, magabiztosan végezzenek feladatokat és hajtsanak végre utasításokat a kifutóban. Ezért az első nap a lovak anatómiájával ismerkedtek a gyerekek és megtanulták az alapvető szabályokat, amiket a lovak közelében mindenképpen be kell tartani. A tanultakat a gyakorlatban is alkalmazták, lóápolás és istállóban végzett munkák formájában. Természetesen nem csak munkából állt a program, ügyességi feladatokat végeztek és kirándultak is. Csütörtök délelőtt bemutatót tartottak, ahol megmutatták a tábor ideje alatt tanult lovas feladatokat.

Honvédelmi lovas tábor KLAC5949

A táborlakóknak mindezek mellett volt lehetőségük lovaskocsizásra, illetve a rendőrök is tartottak számukra bemutatót. Természetesen a lovak itt is főszerepet kaptak, hiszen a rendőrkutyák segítségével szállították le lováról a nem engedelmeskedő egyént.

A miskolci Pilinszky Hunor Titusz számára a lovak mindennapos közelsége nem jelentett újdonságot, hiszen odahaza saját lova van. A tábort édesanyja ajánlotta neki. Természetesen neki is adott újat az elmúlt néhány nap, mert otthoni környezetben nem volt lehetősége kipróbálni a szőrén vágtázást, de a táborban ezt pótolni tudta.

Papp Hanna Egerből érkezett, aki édesapja egyik barátjától hallotta, hogy Szanazugon lovas tábor lesz. Eddig csak alkalomszerűen volt lehetősége lovakkal foglalkozni, de a táborban megszerette az állatokat. Azt is elárulta, hogy az elkövetkező években szeretne még több honvédelmi táborba eljutni.