Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2022. július

2022. július 15. 12:13

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

NAGYVILÁG

Északi irányváltás

Az idén februárban kitört orosz–ukrán háború rövid idő leforgása alatt drasztikusan megváltoztatta a finn és a svéd közvélemény álláspontját a két állam esetleges NATO-tagságát illetően. Egy május eleji felmérés szerint Finnországban a belépést támogatók aránya 73 százalékra nőtt, Svédországban pedig már áprilisban abszolút többségbe kerültek a katonai tömb hívei. A politikai vezetések reakciója nem is maradt el: 2022 májusának közepén a finnek és a svédek egyaránt bejelentették, hogy csatlakozni kívánnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, amelytől már meghívást is kaptak.

Baráti segítség

Az ukrán–orosz konfliktus komoly aggodalmakat ébresztett Bulgáriában is, ahol mindenekelőtt a háború kiszélesedésétől tartanak. A Balkán-félsziget délkeleti részén elterülő állam ugyanakkor számíthatott a NATO-szövetségesek segítségére.

 

SEREGSZEMLE

Nyári meló

Érthető lelkesedéssel vetették bele magukat a Kurca folyó hűs vizébe az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái. A feladatra kijelölt állomány a vízi átkelést gyakorolta a június végi rekkenő hőségben.

 

FÓKUSZBAN

Pengeélen

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt rendezték meg a Fire Blade 2022 többnemzeti, helikopterharcászati gyakorlatot, amelyen a Magyar Honvédség repülőeszközei, illetve katonái mellett Ausztria, Belgium, Szlovákia, valamint Szlovénia haderejének légi járművei és személyzetei vettek részt, más államok – köztük Franciaország és Olaszország – pedig megfigyelőket delegáltak a háromhetes rendezvényre.

Forgószárnyalás

Immár másodszor volt Magyarország a házigazdája az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) égisze alatt megrendezett Fire Blade gyakorlatnak. Az eseményen öt országból kilenc különböző helikoptertípus szerepelt: az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Epizodisták

Bár a Fire Blade 2022 gyakorlaton érthető módon a forgószárnyasok kerültek reflektorfénybe, epizódszerepekben két repülőgéptípus, a Pilatus PC–7 Turbo Trainer és a JAS 39 Gripen is megvillanthatta képességeit.

 

HÁTORSZÁG

Aranyos kézzel

A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központnál szolgáló Kőváriné Ivánfi Brigitta törzsőrmester két kategóriában összesen négy elsőséget ünnepelhetett a közelmúltban megrendezett bukaresti szkander Európa-bajnokság végén. Örömét tovább fokozta, hogy a romániai kontinensviadal korosztályos megmérettetésén a 13 éves lánya, Korinna szintén gazdagodott egy-egy arany- és ezüstéremmel.

Keceli ünnep

Különleges repülőgép-avatóra került sor a Múzeumok Éjszakája keretében Kecelen. A Pintér Művek Haditechnikai Park első repülőgépét, a 8202-es oldalszámú MiG–21MF típusú deltaszárnyút az intézmény alapítójáról, Pintér Józsefről nevezték el. A rendezvényen mások mellett részt vett Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

Közérdekű

Hasábjainkon közöljük az elhunytak névjegyzékét, melyet a 2022. május 23. és június 26. között beérkezett adatok alapján állított össze az MHP Személyzeti Csoportfőnökségének Humánszolgálati Főnöksége. Hírt adunk továbbá a Magyar Honvédség idei lőbajnokságának végeredményéről is.