Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forgószárnyalás - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. július 15. 14:39

Immár másodszor volt Magyarország a házigazdája az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) égisze alatt megrendezett Fire Blade gyakorlatnak. Az eseményen öt országból kilenc különböző helikoptertípus szerepelt: az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

MH_2022_7_borito

Ismertségét tekintve a mezőny fölé nőtt a Magyar Honvédség három Mi–24P Hind harci helikoptere, amelyek a 2018-as nagyjavítás során jellegzetes, sötétszürke festést kaptak. A szárazföldi csapatok közvetlen támogatására kifejlesztett forgószárnyasból 1978 augusztusában érkezett az első négy, Mi–24D elnevezésű példány Szentkirályszabadjára, az ott állomásozó közepes szállítóhelikopter-ezred (MN 6690) keretében létrehozott új századhoz. A Magyar Honvédség jelenleg négy-négy Mi–24V és Mi–24P jelzésű változatot tart hadrendben: az előbbit az orr alatti mozgatható toronyba épített 12,7 milliméter űrméretű, négycsövű Jak–B nehéz géppuskával, míg az utóbbit kétcsövű, a gép jobb oldalára erősített 30 milliméteres GSh–30K gépágyúval látták el.

A Mi–24-esek már számos hadszíntéren bizonyították képességeiket Dél-Amerikától Afganisztánig, a Közel-Kelettől Csecsenföldig. Az erősen páncélozott, irányított és nem irányított rakétákkal, bombákkal, gépágyúkonténerekkel, illetve üzemanyag-póttartályokkal felszerelhető gépek modernizált, Mi–35M nevű változatát a mai napig gyártják.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 15-én megjelenő számában!