Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményesen vizsgázott az MH Közepes Dandár törzse

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy | Fotó: Csernai Tamás törzsőrmester |  2022. július 15. 17:07

NATO CREVAL ellenőrzésen vizsgázott az MH Közepes Dandár törzse július első hetében.

NATO_CREVAL_MH_Közepes_Dandár (4)

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alkotja annak a közepes dandár képességnek a gerincét, amit 2023. január 1-jétől a NATO számára ajánlott fel a Magyar Honvédség.

A NATO ellenőrzést még tavaly ősszel egy nemzeti megmérettetés előzte meg, aminek akkor az volt a célja, hogy a törzs eredményesen készüljön fel az idei vizsgára. A mostani feladatokat az akkor szerzett tapasztalatokat feldolgozva hajtották végre, aminek eredményeként megkapták a „Harckész” minősítést.

NATO_CREVAL_MH_Közepes_Dandár (1)

A „Brave Unity 2022” elnevezésű, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat több helyszínen zajlott. Míg a gyakorló állomány Debrecenben és Hajdúhadházon települt, a gyakorlatvezetőség és az alájátszók Várpalotán vettek részt a feladatban. A gyakorlat során a dandár egy többnapos, komplex műveletet hajtott végre, amely során - az ellenőrző csoport által értékelve - minden szakterületnek vizsgáznia kellett. 

A gyakorlat során az MH Közepes Dandár - a Magyar Honvédség Parancsnoksága által felállított gyakorlatvezetőség irányítása alatt - egy NATO vezetési elem, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C) alárendeltségében működő dandárként funkcionált. A a törzs - a meghatározott feladatok végrehajtásával - a szükséges készségekről, eljárásokról és szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon dandár szintű törzs NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Headquarters and Units - Szárazföldi Parancsnokságok és Egységek Harckészültségének Értékelése) ellenőrzésen esett át.

NATO_CREVAL_MH_Közepes_Dandár (2)

A gyakorlat célkitűzésének elérését a CREVAL ellenőrző csoport tevékenysége is elősegítette; ők a parancsnok részére nyújtottak minden szakterületet érintő, mély elemzést a törzs tevékenységéről.

A felkészülés ezzel a gyakorlattal még nem ért véget, az év hátralévő részében az MH Közepes Dandár több alegysége is NATO CREVAL ellenőrzésen vesz részt annak érdekében, hogy 2023. január 1-től a Magyar Honvédség biztosítsa a NATO számára felajánlott készenléti erőt.

NATO_CREVAL_MH_Közepes_Dandár (3)