Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Löveggel írt történelem

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2021. október 1. 18:36

Záróünnepséggel fejeződött be a hazánkban megrendezett „Breakthrough 2021” elnevezésű, éleslövészettel egybekötött, képességintegráló gyakorlat október 1-jén, pénteken a Bakonykúti melletti gyakorló- és lőtéren. Mint a résztvevő magyar és német tüzérosztályok parancsnokainak értékelésében elhangzott: a Bundeswehr és a Magyar Honvédség katonái, eszközei elméletben és gyakorlatban is jól vizsgáztak.

RT1_1556

A német hadsereg 131. tüzérosztályának, valamint a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályának katonái egy igen mozgalmas, fárasztó, de eredményes gyakorlaton vannak túl. A magyar katonákra ráadásul kettős teher hárult - emelte ki Bartók Barnabás alezredes, a 101. Tüzérosztály parancsnoka, hiszen egy időben két helyszínen is bizonyítaniuk kellett.

Az osztály parancsnoksága és törzse a német tüzérekkel és a hamarosan a honvédségnél is rendszeresítendő Panzerhaubitze 2000, 155 milliméteres önjáró lövegekkel közösen gyakorolta azokat a törzs által végzendő munkafolyamatokat, amelyek a harcparancs vétele után egy önjáró tüzérosztálynál „előkerülnek” a harcrend előkészítésénél: a tüzelőállás körletek kiválasztása és előkészítése, a figyelőpont terepszakaszok kiválasztása és előkészítése, illetve az osztály vezetési pontján történő munka elvégzése során. Ezzel párhuzamosan a magyar tüzérosztály a Várpalota melletti „nullaponti” lőtéren, három D-20-as ágyútarackkal, egy tűzszakasszal hajtott végre éleslövészetet a képességintegráló gyakorlaton, a Magyar Honvédség más alegységeit támogatva.

RT1_1588

Kiemelendő, hogy a „101-esek” történelmet is írtak. Mint Bartók Barnabás alezredes elmondta: a modern kori Magyar Honvédség történetében először váltottak ki tüzet egy német tüzéralegység katonái és lövegei egy magyar figyelőpont felderítési adatai alapján. Igaz, ez a közös feladatvégrehajtás már több éves múltra építkezhetett, hiszen a két tüzérosztály már 2016 óta kapcsolatban van egymással és 2019-ben, a Németországban megrendezett Dynamic Front 2019 többnemzeti tüzérségi gyakorlatsorozaton a magyar D-20-asokkal német mozgócélfelderítő loktárok adatai alapján hajtottak végre éleslövészetet – a rossz időjárás ugyanis aznap megakadályozta a magyar figyelőpont eredményes tevékenységét.

A „Breakthrough 2021” nagyon nagy kihívás volt a tüzérosztály részére - tette hozzá az alezredes, hiszen a szervezés, a koordinálás önmagában is komoly tervezőmunkát igényelt. „Ha van cél, akkor van ahhoz vezető út is – és ezt az állomány be is bizonyította. Minimális pihenés mellett, naponta váltott állásokkal hajtották végre a számukra kijelölt feladatokat. Ez ugyanakkor bizonyíték volt arra is és engem, mint osztályparancsnokot megerősített abban, hogy nagyon jól kiképzett állományom van” – mondta az alezredes.

Kapcsolódó cikkek