Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egységként, egy közös cél érdekében

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Rácz Tünde, Szováthy Kinga |  2021. szeptember 29. 18:32

Javában zajlik a Breakthrough 2021 elnevezésű, nagyszabású gyakorlat a várpalotai gyakorlótéren. A gyakorlat társadalmi napjának látványos mozzanatait Benkő Tibor honvédelmi miniszter, valamint dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is megtekintette szeptember 29-én, szerdán.

RT1_0842

A honvédelmi miniszter az éleslövészettel egybekötött képességintegráló gyakorlat megtekintése után gratulált a résztvevő katonáknak. „Az elmúlt másfél évben a katonák a koronavírus-helyzettel voltak elsősorban elfoglalva; a határmenti feladatok ellátásával, az illegális migráció visszaszorításával, az egészségügyi intézményekben történő szolgálat ellátásával, és mindezek mellett végezték napi általános katonai feladataikat. Úgy gondolom, hogy nagyon várták már azt is, hogy az új haditechnikai eszközökkel megmutathassák, hogy ez alatt a rövid idő alatt mi mindenre tudtak felkészülni. Az imént látottak meggyőztek arról, hogy tudják kezelni az eszközöket, felkészültek, elhivatottak és elkötelezettek” - fogalmazott Benkő Tibor.

A honvédelmi tárca vezetője a 2017-ben indított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán elmondta: az a cél, hogy 2028-ra Magyarország egy erős, ütőképes, korszerű haditechnikai eszközökkel ellátott és felszerelt Magyar Honvédséggel rendelkezzen, valamint olyan eszközökkel, amelyeknek kiszolgálását, kezelését kiválóan kiképzett, a hazájuk iránt elkötelezett lojális katonák látják el. „Láttam azt, hogy felkészültek, tapasztaltam azt, hogy értenek a szakmájukhoz. Önök erre a hivatásra, erre a szolgálatra tettek esküt. Köszönet azért az áldozatos munkáért, amelyet mindezidáig tettek” – fejezte ki elégedettségét Benkő Tibor.

Breakthrough_foproba_20210927_29 copy

A többnapos esemény során a már rendszerbe állított és kiképzett kezelő személyzettel rendelkező haditechnikai eszközök is felsorakoznak. A gyakorlaton a Magyar Honvédség tűzérei a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett, hamarosan hazánkba érkező Panzerhaubitze 2000-es típusú, önjáró tarackágyú használatára is felkészülnek.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka érdeklődésünkre elárulta: az a cél, hogy ne akkor kezdjék el felkészíteni a kezelőket, amikor megérkezik hazánkba az önjáró löveg, hanem hamarabb. „Azért van itt a német hadsereg egyik tűzérosztálya is, hogy mire a kiképzés elkezdődik és átvehetjük a tarackágyúkat, addigra már tudják kezelni a magyar katonák az új beszerzést, nem csak egyéni, hanem üteg, valamint osztály szinten is” – hangsúlyozta az altábornagy.

A Magyar Honvédség parancsnoka leszögezte: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program jól halad, míg a katonák mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legprofibb módon tudják használni az újonnan rendszeresített eszközöket. „A tüzérek, a harckocsizók, a lövészek, a helikopter és a Gripen pilóták egységként, egy közös cél érdekében dolgoznak. Az együttműködést gyakorolják, mindezt már éleslövészettel egybekötve” – jellemezte a Breakthrough 2021 hadgyakorlat kiemelt szerepét Ruszin-Szendi altábornagy.

RT1_8777

A gyakorlat sikerességéhez – mások mellett - hozzájárulnak az önkéntes tartalékos katonák. A légierős támogatást az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis forgószárnyasai és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39-es Gripen vadászgépe biztosítja.

A bemutató három részből áll: első mozzanatként a mélységi felderítőcsoport kijuttatása a cél, ezt követi az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár akciója, majd az összhaderőnemi művelet keretében - a szárazföldi- és légierős eszközök együttes alkalmazásával – az MH 25. Klapka György Lövészdandár és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár tüzér, harckocsizó, lövész, páncéltörő és aknavető alegységei védelmi és támogató feladatokat látnak el.

Breakthrough_foproba_20210927_19 copy

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a gyakorlat kapcsán elmondta: a legfontosabb cél az, hogy a lehető legfelkészültebb katonák álljanak rendelkezésre az ország és a magyar emberek biztonságának védelmében.

A látványos mozzanatokat – Benkő Tibor, valamint dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy mellett – Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, a részvevő katonai alakulatok vezetői, volt vezérkarfőnök, a Honvéd Kadét Program közel háromszáz kadétja, kormánymegbízottak, a környező települések polgármesterei és nyugállományú megtekintették.