Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövészet az itatónál

Szöveg: Kálinger Roland szds. |  2010. augusztus 20. 6:55

Az EUFOR 7 kontingens állománya 1-es 2-es különleges lőgyakorlatot hajtott végre a Kalinovik közelében lévő lőtéren a múlt hét folyamán. A lőtérre a Butmir tábortól másfél órás autóút vezet 356 kanyarral megtűzdelve: kopár hegyeken, köves völgyekben, holdbéli tájon vezetett az út a lőtérig.

Egy magaslaton meredező rom – az Osztrák-Magyar Monarchiában épült erőd – maradványa, jelezte, hogy megérkeztünk a helyszínre. A hazai lőterektől eltérően itt igazi balkáni körülmények fogadták a katonákat. Míg otthon megszoktuk, hogy a lőtérre vezető utat egy vagy több sorompó zárja el az idegenek elől, itt a lőtér közepét csak egy romos épület és a század gépjárművei jelölték. A körülmények zordsága ellenére a lövészetvezető minden biztonsági rendszabályt betartva vezette a lövészetet. A lőgyakorlatokat csak az itató tóhoz vissza-vissza térő tehenek szakították félbe, mely tovább fokozta a balkáni hangulatot. Ilyenkor a lövészet megállítása után a kijelölt katonák elkergették a teheneket, mivel a biztonsági rendszabályok alapján minden résztvevő tudta, hogy a lőtéren megjelenő haszonállatokra lőni tilos.

1595906140
 

A többnemzetiségű zászlóalj parancsnok elvárása az, hogy az állomány lőkészségének szinten tartása érdekében havonta legalább egy lőgyakorlatot hajtsanak végre a katonák. Ezeken a lőgyakorlatokon a NTE (Nemzeti Támogató Elem) is részt vesz.

A lövészet utolsó mozzanataként a fegyverek karbantartását, tisztítását végezték el a katonák. A nagy meleg ellenére az állomány sikeresen hajtotta végre a feladatot.

A tegnapi napon a többnemzetiségű zászlóaljparancsnok, Angel Ramón Herrezuelo Pérez alezredes ismerkedő látogatást tett a magyar kontingens lövész századánál. Dlabig Péter százados, századparancsnok bemutatta a század vezető állományát majd rövid tájékoztatást adott a század felszereléséről, fegyverzetéről és képességeiről. A spanyol főtiszt megszemlélte a fegyverzetet és elismerően nyilatkozott az SVD távcsöves puskáról, mely a hozzáértő katona kezében komoly fegyver.

A zászlóaljparancsnok folytatja ismerkedő látogatásait a többi nemzet századainál, hogy ismereteit tapasztalatokkal is kiegészítse.

1595906140