Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ludovika Collegium: közösség a legkiválóbbaknak

Szöveg: honvedelem.hu / uni-nke.hu |  2021. április 8. 19:46

Újra lehet jelentkezni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tehetséggondozó programjára, amely idén ősszel már a második évfolyamát indítja el. Az ingyenes lakhatást, kiemelt ösztöndíjat és személyre szabott képzést nyújtó Ludovika Collegium azért jött létre, hogy minél több, a világról felelősen gondolkodó, stratégiai szemléletű, közérdeket szem előtt tartó szakembert biztosítson a magyar állam számára.

Ludovika_collegium_borító

Magyarországon szakmailag felkészült, képzett, idegen nyelveken is jól beszélő szakemberekre van szükség, akik tudásukkal támogatják a közpolitikai munkát. Ezt a folyamatot segíti a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nemrég indult Ludovika Collegium, amely a hagyományos egyetemi tanulmányokon túlmutatva folytat képzést. A hat féléves képzésre – más tehetséggondozó programoktól eltérően – bármely tudományterület hallgatói jelentkezhetnek, így egy olyan egyetemközi szakmai műhely és hallgatói közösség jön létre, amelynek eltérő tudományos háttérrel rendelkező tagjai egymást is ösztönzik az új ismeretek megszerzésére. A magyar és a globális környezet aktuális kihívásaira is reflektáló, a külföldi tapasztalatszerzést is lehetővé tevő programban a tantermi jellegű képzés mellett innovatív oktatási formákkal is találkozhatnak a résztvevők: hackathonok, szimulációs gyakorlatok, csoportos projektmunkák is várnak a leendő hallgatókra.

A tehetséggondozó program egyik nagy előnye, hogy minden hallgatójára személyes figyelem hárul és a fejlesztést az NKE oktatói mellett hazai és külföldi mentorok is segítik. Ezzel elérhetővé válik, hogy a hallgatók ne csak saját szakterületükön rendelkezzenek a gyakorlatban is hasznosítható, kimagasló tudással, hanem képesek legyenek komplex összefüggések megértésére és akár bátor vezetői döntések meghozatalára is. Ez a fajta személyes fejlesztés jelentősen elősegíti a hallgatók egyéni karriercéljainak tudatos kialakítását is.

A Ludovika Collegiumba az NKE hallgatói mellett más, magyarországi székhelyű felsőoktatási intézményben, nappali képzésben tanuló fiatalok is jelentkezhetnek, akik közül egy többlépcsős felvételi eljárásban választják ki a legtehetségesebb, leginkább motivált hallgatókat. „A magyar államról gondolkodó, a nemzet és a társadalom múltját ismerő, a jelenét értő és a jövője iránt aggódó közösséget szeretnénk építeni, amely a Ludovika tradíciójára épül, de a modernitás iránt is elkötelezett” – foglalta össze a tehetséggondozó program célját Koltay András, az NKE rektora.

A Ludovika Collegiumról további részleteket ITT olvashatnak.

Forrás: uni-nke.hu
Kapcsolódó cikkek
Ludovika_Collegium

Elindult a Ludovika Collegium

2021. február 22. 10:43

×