Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ludovika Szabadegyetem: a (hon)védelmi igazgatás kérdései

Szöveg: Tasi Tibor | Fotó: Szilágyi Dénes |  2021. november 30. 9:58

A közigazgatás speciális területével a (hon)védelmi igazgatás kérdéseivel foglalkozik a Ludovika Szabadegyetem aktuális szemeszterének záró előadása. Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár országos levéltári főigazgató-helyettese „a második világháború végétől az 1990. tavaszi szabad választásokig” tárja fel a terület kérdéseit egykor szigorúan titkos minősítésű források alapján.

Germuska Pál

Az előadás fő témakörei a honvédelem irányításának legfelsőbb szintjére, a fegyveres erők mozgósításához, kiegészítéséhez, valamint a közigazgatás és a gazdaság háborús időszakban való működtetéséhez kapcsolódó igazgatási feladatokra fókuszálnak. Mindezeken túl szó lesz a gazdaság felkészítését, az ipari kapacitások, a közlekedés és a hírközlés háborús körülmények közötti fenntartását célzó szabályozásokról, tevékenységekről is.

„Az előadás feltárja a pártállam működésének jellegzetességeit a honvédelmi irányítás területén, hogy a kommunista párt miként vette át az államigazgatás feladatait, a pártvezetés miként sajátította ki a döntéshozatalt, milyen szabályozási környezetet alakítottak ki a védelempolitikában. Megtudható majd, hogy valóban létezett-e a »Trojka«, mi volt a KR-hálózat, mely szervezetnek kellett felkészülnie egy tömeges atomcsapás következményeinek kezelésére, mekkora létszám volt beosztva a minisztériumokban »M«-munkára, vagy éppen mi volt a SZÉ-tervezés?” – sorolta a Ludovika Szabadegyetem szemeszterzáró alkalmának izgalmas kérdésfelvetéseit Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapjának Germuska Pál.

„A magyar honvédelmi igazgatás (1945–1989)” című előadás november 30-án, kedden 18 órakor kezdődik az Oktatási Központ II. előadójában.

Forrás: uni-nke.hu