Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lynx kiképzés – interaktív eszközökkel

Szöveg: Búz Csaba százados | Fotó: Kis Csenge őrmester |  2024. január 31. 14:38

Megkezdődött a Lynx gyalogsági harcjárművet vezető személyek szakkiképzése az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál.

_DSC3204KCs_jav

Új fázisba érkezett a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművel felszerelt zászlóalj katonáinak felkészítése. A szeptemberben bevonult katonák közül, az arra kiválasztottak a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében Hódmezővásárhelyre érkezett Hiúzok vezetői képzésén a harcjárművel kapcsolatos technikai ismereteket, karbantartási feladatokat, illetve a jármű vezetését sajátítják el. Az első három hétben az elméleti ismereteken van a hangsúly: a kiképzők a frissen tanultakat azonnal átültetik a gyakorlatba, ami azt jelenti, hogy az aktuális tananyagot a harcjárművön élőben is szemléltetik.

Az újfajta oktatási módszerhez az 1. Gránátos Zászlóalj katonái felhasználják a Rheinmetall által, a beszerzési szerződések keretében átadott oktató tableteket, amelyek egy igen magas színvonalú és szemléletes oktatási lehetőséget biztosítanak. A szoftverek segítségével szemléletesebbé és interaktívabbá tehető a kiképzés, így sokkal jobban meg lehet mutatni olyan pontokat és kezelő felületeket, amelyek a harcjármű szűk terében találhatóak.

Az oktatási ciklus utolsó két hetében a résztvevők terepen is megtanulják a harcjárművet vezetni.