Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lynx-utazáson a nyertes honvéd kadétok

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Rácz Tünde |  2023. december 13. 20:44

Először utazhattak honvéd kadétok a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműben. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében újonnan beszerzett haditechnikai eszközt Táborfalván, a Hiúzok aktuális éleslövészetén próbálhatta ki a hódmezővásárhelyi Kratochvil Károly Honvéd Középiskola négy diákja: Győrfi Gábor, Kondor Szilárd, Kovács Zsombor és Tarcsa Nándor Nimród.

A négy vásárhelyi kadét feszült figyelemmel hallgatta a decemberi esőben Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnokának köszöntő szavait. A Hiúz kipróbálását és az éleslövészet megtekintését a hódmezővásárhelyi alakulat parancsnoka ajánlotta fel az Országos Haditorna Verseny Csongrád-Csanád vármegyei fordulójának lézerlövészet számát megnyerő csapatának.

A vármegyei haditornán a hódmezővásárhelyi Kratochvil összesítésben harmadik helyet elért „Székely Hadosztály” néven indult formációja számára a különdíj főnyereménnyel ért fel. „A fiúk szerint ez volt a vármegyei verseny legértékesebb díja. Nagyon várták a mai programot” – árulta el Kutasi Sándor önkéntes műveleti tartalékos hadnagy, a kadétok kísérője.

TUN_3079

A kezelőszemélyzet utasításait követve a fiatalok előbb fel-, majd bemásztak a Hiúzba, közben rengeteg információhoz jutva a számítógép-vezérlésre épülő, csúcstechnológiájú „nagymacskáról”. Ahogy Molnár ezredes is fogalmazott köszöntőjében: keveseknek adatik meg, hogy a Magyar Honvédség legújabb high-tech eszközeinek egyikében utazhassanak. Hazánkba érkezésük óta a honvéd kadétok is megtekinthették már a Lynx-eket, be is ülhettek, de korábban még egyikőjük sem próbálhatta ki valamelyiket menetközben.

A páncélozott gyalogdandár katonái tettek egy pár kört a honvéd középiskolásokkal, majd a bemutatóra kiválasztott Hiúzt leparkolták a sár borította táborfalvi lőtér szélén és a fiúkkal gyalog haladtak tovább, hogy az egyik domb tetejéről figyelhessék közösen, ahogy bajtársaik végrehajtják az aktuális éleslövészetet.

TUN_3793

A sikeres gyakorlat megtekintését követően a tizedikes Győrfi Gábor és a tizenkettedikes Tarcsa Nándor Nimród mosolyogva mesélt.

„Hatalmas élmény volt. Mindig is érdeklődtem az ilyen harcjárművek iránt. Amióta megtudtam, hogy Lynxeket szerez be a honvédség, azóta nagy álmom volt, hogy utazhassak egyben. Nagyon örülök, hogy ez most megvalósult. Megtetszett nagyon” – mondta Gábor.

„Feledhetetlen élményt jelentett a Lynx. Én a légierő felé orientálódok, viszont akinek a szárazföldi technológia tetszik, annak mindenféleképpen ajánlom” – tette hozzá Nándor.

Az biztos, hogy az iskolájukban még sokáig fognak mesélni kadéttársaiknak a Táborfalván szerzett életre szóló élményeikről.