Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lyukkártyán érkeztek a jelentések

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Révész Csaba archívuma |  2022. március 25. 19:52

Március 24-e az infokommunikációs szolgálat napja. A szolgálatról és feladatrendszeréről Szabó Miklós alezredessel, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Összhaderőnemi Informatikai Főközpont parancsnokával beszélgettünk.

RCS_8893_Szabó Miklós alez_J_1

Az Összhaderőnemi Informatikai Főközpont informatikai szolgáltatással foglalkozik. Hozzájuk tartozik a Dunántúl levelezési szolgáltatása. „Mi felügyeljük, hogy ebben a térségben megfelelő legyen a levelezési szolgáltatás” – mondta az alezredes. Hozzátette: nyílt és minősített levelezési szolgáltatás létezik.

„Az informatikai eszközöket alkalmazók részére működtetünk egy helpdesk szolgáltatást, annak érdekében, hogy a felhasználóink minél biztonságosabban és elégedettebben végezhessék munkájukat. Ez évente több mint ötezer kiszállást is jelent, vagyis a helyszínen oldjuk meg a problémát” – emelte ki a parancsnok. A közelmúltban, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Székesfehérvárra költözésénél is aktív szerepet töltöttek be: rövid idő alatt kellett kialakítaniuk az információs szolgáltatást. Az informatikai főközpont másik fontos feladata a gyakorlatok biztosítása. „Egy-egy kitelepülés, gyakorlat során tábori körülmények között kell az informatikai szolgáltatást biztosítanunk. A múlt évben több külföldi gyakorlaton vettünk részt, például Lengyelországban, Németországban és Hollandiában” – hangsúlyozta az alezredes.

infokommunikáció_2

1966-ban felsővezetői döntés alapján alakult meg a Rendszerszervezési Vezetésgépesítési és Automatizálási Szolgálat, melynek irányítása alatt jöttek létre a gépi adatfeldolgozó központok. „Ekkor még teljesen más rendszerben, szobaméretű számítógépekkel dolgoztunk, lyukkártyákra érkeztek a jelentések” – emlékezett vissza a parancsnok. A lyukkártya egy olyan adatbeviteli eszköz, amelyre a digitális információkat papírból készült kártyán lyukakkal ábrázolják. „Minden nap fél 8 és fél 10 között lyukszalagokon érkeztek a jelentések, amelyeket legkésőbb délelőtt 10 óráig összefoglalva be kellett mutatnunk a parancsnokoknak. Azóta jelentősen változott a helyzet” – mesélte mosolyogva a parancsnok.

Március 24-én ünneplik az Infokommunikációs szolgálat napját. „Sokáig külön volt az informatikusok (február 8.) és a híradósok (szeptember 17.) napja, de amikor 5-6 évvel ezelőtt az infókommunikációról kezdtünk beszélni, akkor a NATO-hoz igazodva Gábor napján ünnepeljük a szakterületen dolgozókat” – zárta gondolatait Szabó Miklós alezredes.