Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: a magyar katonanemzet

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Magyar Vívó Szövetség, HM HIM és archív felvételek |  2024. március 12. 18:06

Közelgő nemzeti ünnep előtt a magyarok, így katonáink kreativitásáról, tehetségéről, leleményességről és rátermettségéről szól az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor március 12-i adása. Többek között ezek az erények tették katonanemzetté a magyart.

1_Siklósi_Gergely_Magyar_Vívó_Szövetség

Siklósi Gergely őrmester vívóként nemesíti tovább a magyar (sport)hagyományokat. Az olimpiai ezüstérmes és világbajnok párbajtőröző felkészülésének jelenlegi szakaszáról nyilatkozott.

„Bizonyítani szeretném, hogy az olimpiai ezüstérmem nem volt véletlen, a párizsi játékokon pedig már két érmet szeretnék nyerni. Emellett az is fontos, hogy büszkévé tegyem a családomat és a barátaimat, a világjátékokon nekik is vívok” – szögezi le Siklósi Gergely, az MH Sportszázad katonasportolója. A 26 esztendős párbajtőröző válogatott társaival, Andrásfi Tiborral, Koch Mátéval, Nagy Dáviddal februárban kvalifikálta magát a párizsi ötkarikás játékokra.

Csobánka_felderítők_Kui_István_szakaszvezető_fest

Hogy mi kapcsolja össze egy felderítő katona életét Debrecen ikonikus művészeti műhelyével? Erről az összhangról beszél az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezrednél szolgáló Kui István szakaszvezető.

„A közhiedelemmel ellentétben a katonaság és a művészet szép összhangban működik egymással” – tudjuk meg a komoly felderítőszakmai tudással rendelkező katonától, akit sokan a Vajai Honvéd Művésztelepről ismernek.

A műsorban megszólalnak elöljárói is, köztük Kreácsik Ákos alezredes, ezredparancsnok, aki elmondja: büszke arra, hogy nagyon sok kiváló képességű katonája van, akik a civil életben is megállják a helyüket, ehhez pedig a katonai szervezet minden támogatást megad.

3_0315_MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár_BJ

Március 15-e különleges nap nekünk, magyaroknak, hiszen ez nemcsak a modern parlamentáris Magyarország megszületésének és az 1848-as szabadságharchoz vezető folyamatnak a kezdete, de ehhez az időszakhoz köthető a magyar honvédsereg felállítása is, amelyben társadalmi és osztálykülönbségek nélkül valamennyi réteg képviseltette magát. Ikonikus alakjai, a császári, majd az orosz csapatokkal vívott élethalálharca pedig mai napig meghatározóak nemzetünk életében.

A műsorban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az ünnep kapcsán elmondja: a magyar katonanemzet, azért létezik, mert meg tudta védeni magát az általa választott élettérben. „A magyarokban olyan erények vannak – kreativitás, gyorsaság, leleményesség, büszkeség – amelyek katona erényekként is felfoghatóak” – teszi hozzá a tárca vezetője.

4_Vitéz_Barankay_József_százados_HM_HIM

Hős katonáink közül az adás végén a magyar rohamtüzérség kétségkívül egyik legmeghatározóbb alakja, vitéz Barankay József százados életével ismerkedhetünk meg. Nevét méltán viseli a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár 1. Tüzérosztály. Az 1932-ben tisztté avatott, kiemelkedő tetteket végrehajtó katona a második világháborúban önként jelentkezett frontszolgálatra, megjárta a Don-kanyart, majd 1943-tól az új magyar elit fegyvernem, a rohamtüzérség felállításával és kiképzésével bízták meg. Vezetői képességeivel nemcsak elöljárói tiszteletét vívta ki, hanem alárendeltjeiét is, akiket fanatikus megszállottsággal, személyes példamutatással vezette a legreménytelenebb pillanatokban is. Barankay József százados 1944. július 13-án halt hősi halt Galíciában, de pályafutása, hazaszeretete, példamutatása a magyar tüzérség 20. századi történetének egyik legnagyobb alakjává tette.

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor március 12-ei adása itt érhető el.