Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magán-kémszervezet működik Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 24. 17:43

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy volt ügynökének magán-kémszervezete a saját szakállára tevékenykedik Afganisztánban és Pakisztánban és igyekszik diszkreditálni a Karzai fivérek – az afgán elnök és a kandahári kormányzó – hatalmát – jelentette vasárnap a The New York Times.

A 78 éves Duane C. Clarridge, aki két évtizede kényszerült elhagyni a CIA kötelékét, Eclipse Group néven létrehozott egy hírszerző csoportosulást, amely 2010 tavaszáig amerikai katonai vezetőknek – az állami hírszerző cégekkel párhuzamosan – hivatalosan szállított információkat és elemzéseket.

Az Eclipse emberei DNS-mintát (egyebek mellett levágott szakállszőrt) próbáltak meg szerezni annak az állításnak a bizonyítására, hogy Hamid Karzai afgán elnök heroinfüggő, valamint a saját értesüléseik alapján összeállítottak egy dossziét, amely azt volt hivatott alátámasztani, hogy Ahmed Vali Karzai, Kandahár tartomány kormányzója kábítószerkereskedőkkel áll kapcsolatban, s hogy a felügyelete alatt álló területeken földrablásnak, sőt gyilkosságnak is részese volt.

Amerikai hivatalos források az egyik vádat sem tudták alátámasztani, mint ahogy Clarridge-ék azon állítását sem, hogy a pakisztániak tavaly tavasszal elfogták Muhammad Omar mollát, az afganisztáni tálibok első számú vezetőjét, az al-Kaidát alapító Oszama bin Laden szövetségesét.

Az Omar molla elfogásával és állítólagos kórházi kezelésével kapcsolatos állítólagos információját Dennis C. Blairig, az amerikai nemzeti hírszerzési igazgatóig is eljuttatta. Amikor erre nem érkezett olyan reagálás, amilyet szeretett volna, Clarridge elhatározta, hogy kiszivárogtatja az állítólagos információt.

Ehhez, és az általa megszellőztetni kívánt egyéb információk megszellőztetéséhez az Eclipse rendre olyan jobboldali médiumokat használt fel, mint a Breitbart.com, vagy a FoxNews tévécsatorna, amelynek egyik biztonságpolitikai kommentátora nem más, mint az az Oliver North ex-alezredes, aki a nyolcvanas években az iráni-kontra ügy fővádlottja volt.

Mint emlékezetes, a 80-as években, Ronald Reagan elnökségének második ciklusában nyilvánosságra került, hogy az Egyesült Államok fegyvereket adott el az Irakkal hadban álló Iránnak, s a bevételből a nicaraguai antikommunista ellenzéki gerillákat (kontrák) támogatta. A botrányt elsősorban North nyakába varrták de az ügy miatt barátjának, Clarridge-nek is mennie kellett a CIA-tól.

Clarridge-nek azóta is meggyőződése, hogy az Egyesült Államoknak aktívan be kell avatkoznia a nemzetközi színtéren az amerikai érdekek védelmében, s az általa ma már megvetett egykori munkaadója, a CIA fellépését elégtelennek találta. A magán-kémfőnök emellett „fausti kompromisszumnak" bélyegezte Washington együttműködését a két Karzaival, ezért hozta létre az Eclipse-et, amely – legalábbis Clarrdige egy e-mail-je szerint – mintegy 200 embert foglalkoztatott az afgán-pakisztáni konfliktusövezetben.

Az Eclipse a beszerzési szabályok megsértése révén 2009-ben Pentagon-megrendeléshez jutott a Amerikai Nemzetközi Biztonsági Korporációval megkötött 6 millió dolláros ügylet keretében. Az amerikai védelmi minisztérium nem alkalmazhat magánkémeket, a cég tevékenységét ezért hangulatjelentések készítésében határozták meg. A szerződést tavaly májusban bontották fel, s azok ellen, akik azt a védelmi minisztériumban tető alá hozták, vizsgálat indult.

Azóta hivatalosan nem tudni, hogy a San Diegóból irányított Eclipse azóta milyen forrásokból működik és hogy kihez jutnak el a jelentései. A The New York Times szerint a kémcég üzemelteti a csak jelszóval hozzáférhető afpakfp.com weboldalt, amely a jelek szerint bizalmas értesüléseket tárol.

A lap rámutatott, hogy az úgynevezett semlegességi törvény értelmében amerikai magánpolgárok elvben nem viselhetnek hadat külföldi kormányok ellen, ám Clarridge ellen ennek alapján aligha lehetne fellépni. A törvény ugyanis történelmileg azokra vonatkozik, akik magánhadsereget toboroztak.

A The New York Times szerint Clarridge vállalkozása megdöbbentő példa arra, hogy magánszemélyek a hadszíntéri zűrzavarban hogyan tudják a maguk – a hivatalos államérdekkel nem megegyező – céljaira felhasználni a kormányszervek közötti ellentéteket és a háborús feladatok kiszervezését.