Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb brit repülőgépek vonultak nyugdíjba

Szöveg: JETfly / Flight Global |  2011. január 24. 18:31

A Brit Királyi Légierő Cranwell légibázoson települő 55(R) százada végrehajtotta utolsó műveleti repüléseit Hawker Siddeley Dominie 125 típusú repülőgépeivel, amelyek több mint 45 éves szolgálat után vonulnak nyugállományba. Hat Dominie T1 típusú repülőgépből álló kötelék hajtotta végre a búcsúrepülést 2011. január 20-án a Lincolnshire-ben található Cranwell légibázoson. A Flightglobal MiliCAS adatbázisa szerint a 22 darab, Rolls-Royce Viper hajtóművel szerelt Dominie 125 típusú repülőgépet 1964 és 1966 között állították szolgálatba a RAF kötelékében.

A Nimrod MRA4 típusú repülőgépek rendszerből történt kivonása, valamint a Panavia Tornado GR4 típus számának csökkentése eredményeképpen a RAF-nál úgy határoztak, jelenleg nincs szükség fegyverrendszer-kezelő tisztek képzésére (korábban navigátor). Ez a lépés vezetett ahhoz, hogy kivonják a Dominie 125 típusú repülőgépeket is, mivel az elkövetkező néhány évben nem lesz szükség ilyen jellegű képzésre.
Hosszabb távon a Dominie cseréjét az Egyesült Királyság Katonai Repülő Kiképzési programja keretein belül fogják megoldani. Az egyik potenciális jelölt a Cessna által gyártott Citation Mustang típus lehet, de a Cobham/EADS Cassidian és az Elbit Systems is feltűnhet, mint konkurens.

Hat fiatalabb kiadású, Dominie 125-700B típusú repülőgép továbbra is rendszerben marad a RAF Northolt légibázisán települő 32. század állományában. Ezek a gépek 1983-84 között kerültek a királyi légierőhöz.

A Dominie repülőgépek nyugdíjazására közel egy hónappal azután került sor, hogy a RAF és a Royal Navy befejezte repüléseit a BAE Herrier GR9 típusú repülőgépekkel, és közel egy hónappal előzi meg a Nimrod R1 SIGNIT típusú hírszerző repülőgép és a Tornado F3 típusú repülőgépek utolsó repülését. Mindkét típust 2011. március 31-én vonják ki és küldik nyugdíjba.

  
1595913064