Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkvai merénylet – már 35 halott van

Szöveg: honvedelem.hu hírösszefoglaló |  2011. január 24. 19:01

Harmincötre emelkedett a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren elkövetett hétfő délutáni öngyilkos robbantás halálos áldozatainak száma. A sebesültek száma meghaladja a százharmincat, közülük többen válságos állapotban vannak, ezért a még tovább nőhet a halálos áldozatok száma. Név nélkül nyilatkozó biztonsági forrásokra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte: az orosz biztonsági szolgálat figyelmeztetést kapott, hogy valamelyik moszkvai repülőtéren terrortámadás lesz.

A Lifenews.ru nevű hírportálnak azt mondták név nélkül nyilatkozó források, hogy egy héttel ezelőtt kapott a titkosszolgálat információt a várható támadásról. A források azt közölték, hogy „három gyanúsítottat kerestek előzőleg, és feltehetően ők voltak azok, akik bejutottak Domogyedovóra, majd biztosították az öngyilkos merénylő útját, a robbantás után pedig távoztak".

A nyilatkozó biztonsági források szerint az információ annyira pontos volt, hogy a robbantás helyét is megjelölte. Azt nem közölték, hogy kitől származott az információ, és hogyan jutott hozzá a titkosszolgálat.

A hétfő délutáni robbantás az érkezési oldalon történt, azon a részen, ahol az utasok találkoznak a vámellenőrzés után.
Domogyedovo szóvivője elismerte, hogy ez a rész szabad zóna, oda nem kell beszálló kártya vagy belépésre jogosító kitűző. Valószínűleg ezt használta ki az öngyilkos robbantó.

Az orosz államfő – aki lemondta utazását a davosi Világgazdasági Fórumra – további különleges biztonsági intézkedéseket rendelt el Oroszország összes repterén, fő tömegközlekedési helyein. Dmitrij Medvegyev szóvivője azt mondta, hogy az elnök a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot bízta meg az intézkedések végrehajtásával.

Az orosz hatóságok már most utaltak rá, hogy a merénylő az észak-kaukázusi régióból érkezett, biztosat azonban nem mondtak.

A magyar Külügyminisztérium azt közölte, hogy a moszkvai magyar nagykövetség folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket. Az orosz hatóságok még nem közölték, hogy az áldozatok milyen nemzetiségűek.