Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Marokkó fejleszti légierejét

Szöveg: JETfly |  2011. január 24. 20:33

Új korszak kezdődik a marokkói királyi légierő életében, hiszen 2011. január 14-én útnak indult a gyártó wichitai központjából az első négy darab Hawker Beechcraft T-6C típusú kiképző repülőgép. Az afrikai állam még 2009 szeptemberében írta alá azt a 185 millió dollár értékű szerződést, melynek értelmében 24 darab T-6C érkezhet a légierőhöz.

A Wichita-ból (Kansas állam) érkező, Hawker Beechcraft pilóták által repült légcsavaros kiképzőgépek már Marokkó légierejének felségjelzéseit viselik. A T-6B modernizált változatának tekinthető T-6C Texan II első üzemeltetője lesz az afrikai állam, a gépek a Menara-Marrakesh légibázisra kerülnek. A modern kiképzőgépekkel a légierő hamarosan leszállítandó 24 darabos Lockheed Martin F-16C/D típusú vadászgépeinek pilótáit képezik majd ki.

A marokkói vadászgép tender 2007 nyarán érkezett fordulópontjához, ekkor hozták nyilvánosságra, hogy az amerikai F-16-os vagy a francia Rafale kerülhet ki győztesként. A védelmi minisztérium végül a Lockheed Martinnal állapodott meg, melynek értelmében 24 darab Block 50/52 változatú, P&W F100-229 típusú hajtóművekkel szerelt F-16-ost vásároltak. A harci repülőgépek beszerzésének összértéke – a hozzá tartozó földi kiszolgáló berendezések, a fegyverzet, a sisakcélzók és a különféle felderítő és célmegjelölő konténerekkel együtt – eléri a 2,6 milliárd dollárt.

A Head Up Display-jel is felszerelt korszerű T-6C-k szárny alatti függesztményként üzemanyagtartályt vagy fegyverzetet is hordozhatnak. Az új gépekkel a marokkói királyi légierő T-34 és Cessna T-37 típusú kiképző repülőgépeit váltják le.