Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világszerte elítélték a moszkvai merényletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 25. 5:58

Az amerikai elnök, az ENSZ-főtitkár és az Európai Unió elnöke is élesen elítélte a 35 halálos áldozatot követelő hétfői moszkvai merényletet. Barack Obama szerint a tett „felháborító”, és a szóvivője útján közölte, hogy az Egyesült Államok kész megadni Oroszországnak mindazt, amire szüksége lehet a nyomozásban. Az elnök az amerikaiak nevében együttérzéséről biztosította az orosz népet.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint „borzasztó és igazolhatatlan" merénylet történt a domogyedovói repülőtéren ártatlanok ellen. Részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, és szolidaritását az orosz néppel és kormánnyal.

Herman Van Rompuy uniós elnök egy nyilatkozatban a tettesek személyazonosságának a kinyomozását és megbüntetését követelte. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára „megdöbbenését" hangoztatta a „borzasztó" tett miatt. Hangsúlyozta, hogy „a terrorista fenyegetés közös, ezért együttesen kell fellépni ellene". „Erősíteni kell az együttműködésünket a terrorizmus elleni küzdelemben a NATO-Oroszország tanácsban" – mondta.

Elítélte a merényletet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is. Berlinben Angela Merkel kancellár és a német külügyminiszter is részvétnyilatkozatot adott ki. Merkel az orosz elnöknek küldött üzenetében közölte: „elborzadva" vette az esemény hírét. Guido Westerwelle pedig „a lehető legélesebben elítélte a kegyetlen gyilkosságot", és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Nicolas Sarkozy francia elnök „gyűlöletesnek", az olasz kormány pedig „igazolhatatlan barbárságnak" minősítette a merényletet. Sarkozy és Silvio Berlusconi is részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak és az orosz népnek. A római külügyminisztérium az olasz hatóságok „teljes szolidaritásáról" biztosította az orosz kormányt „a terrorizmus elleni küzdelemben".

William Hague brit külügyminiszter a „felháborodását és szomorúságát" hangoztatta a hír hallatán, és felajánlotta a brit illetékesek segítségét a tények feltárásában. Közölte, hogy brit konzuli munkacsoport van úton Moszkvába, mert két brit repülőgép is érkezett Domogyedovóba röviddel a robbantás előtt.