Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Piacképes tudást és tartást ad a képzés

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. január 25. 7:03

Honvédelmi fakultás indul a 2011/2012-es tanévben, azaz idén szeptembertől a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban. Az intézményben már komoly múltra tekint vissza a közbiztonsági fakultációs képzés, emellett indul el az új rendszerű szak ősszel.

Az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium a régió legjelentősebb szakképző intézményei közé tartozik. „A célunk, hogy a gyerekeknek ne csak a műszaki orientáció terén adjunk biztos alapokat, hiszen a honvédelmi pálya is biztos egzisztenciát jelent a mai világban", mondja kérdésünkre Horváth Miklós, az iskola igazgatója. Kaposváron az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred révén a mindennapokban is jelen van a haderő, így a vonatkozó tantárgyak oktatásához is a lehető legideálisabbak a feltételek. Az igazgató azt is hangsúlyozza, hogy a jól képzett, szakirányú ismeretekkel rendelkező fiatalok révén az ezred utánpótlásához is nagyban hozzá tud járulni az iskola.

1595913066
Az intézményben több évtizede létezik a közbiztonsági fakultációs képzés, méghozzá remek tapasztalatokkal. Hasznosságát a túljelentkezés aránya is mutatja: az iskola tanévenként egy ilyen szakirányú osztályt indít, melybe rendszerint a felvehető létszám öt-hatszorosa jelentkezik. „Nem akarjuk a létszámhatárok miatt elveszíteni azokat a tanulókat, akik egyébként érdeklődnek a hasonló témák iránt, ráadásul az a tapasztalatunk, hogy ezek a diákok az életben is fegyelmezett emberek lesznek", mond Horváth Miklós még egy indokot az idén szeptemberben beinduló honvédelmi fakultációs képzés beindítása mellett. Ennek rendszere a rendvédelmi képzéséhez hasonló lesz, természetesen a témák közötti természetszerű eltérések mellett.

A diákok a katonai alapismeretek mellett számos hasznos gyakorlati foglalkozáson is részt vesznek majd a képzés keretében, így például önvédelmi ismereteket is tanulnak. „Már a kilencedik évfolyamon is kiemelt hangsúlyt kap a sport, a testnevelés, amihez egy hatalmas terem áll rendelkezésünkre", emeli ki az igazgató, akitől azt is megtudjuk: a katonai vonatkozású ismeretek oktatásához természetesen a Boconádi ezredből is érkeznek majd szakemberek a tanulókhoz.

A Katonasuli programról bővebben itt olvashatnak.