Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magassági mámor

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. december 16. 18:59

A Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltólaktanyájának mászótornyában került sor arra a speciális kiképzésre, amelynek keretében az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred felderítőkatonái gyakorolták a különböző alpintechnikai felszerelések használatát.

MH202312_borito

A négynapos felkészítés nyitányaként a résztvevők a felszerelésekkel, így például a különböző karabinerekkel, hevederekkel ismerkedtek meg, felfrissítették a dinamikus és a statikus kötél alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókat, továbbá a csomókötés technikái mellett átismételték azt is, hogy melyik csomózási eljárást mikor kell használniuk.

A felkészítést Bruncz Csaba főtörzsőrmester, a hídépítő század műszaki felderítő szakaszánál szolgáló vezénylő altiszt irányította. A tapasztalt szakember 2020-ban végezte el az ipari alpin munkavezetői kurzust, s az ott elsajátított elméleti ismereteket, fogásokat és módszereket most átadhatta a katonáknak.

A gyakorlati foglalkozás a fokozatosság elve alapján épült fel: a műszaki felderítők először a magassággal barátkoztak meg, ezt követően megtanulták a különböző átszereléseket, végül teljesítették az első ereszkedéseket, illetve gyakorolták az ön- és társbiztosítást.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 15-én, pénteken megjelent számában!