Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-amerikai védelmi tervezési szeminárium Budapesten

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. június 27. 9:58

A világszínvonalon teljesítő katonák sikere a hazájuk kultúrájában gyökerezik, ennek kell a tervezés alapjául szolgálni – hangsúlyozták az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztérium Intézményi Kapacitásépítési Kiválósági Központja alá tartozó Institute for Security Governance előadói azon a védelmi tervezési szemináriumon, amelyet június 25-27. között a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Tervezési Főosztályával közösen tartanak Budapesten.

202406_Bp_magyar-amerikai védelmi tervezési szeminárium_SZL (6)

A magyar-amerikai szakmai együttműködés keretében első ízben megrendezett szeminárium célja, hogy a honvédelmi ágazat védelmi tervezési folyamatában érintett szakmai szervezetek, illetve szakemberek elméleti ismeretei bővüljenek az Amerikai Egyesült Államok által alkalmazott Planning Programming Budgeting System (PPBS) védelmi tervezési rendszerről.

A több mint fél évszázada csiszolódó tervezési rendszer a költségek és a hatékonyság összehangolására született és része az is, hogy megfelelőképpen megindokolja, miért és mire költötték el a védelmi kiadások minden centjét. A rendszer négy része a tervek, majd a programok megalkotása, a hozzájuk tartozó költségvetés kidolgozása és a gyakorlati megvalósítás, mindez ötéves, úgynevezett gördülő ciklusokban.

202406_Bp_magyar-amerikai védelmi tervezési szeminárium_SZL (18)

A szeminárium az elméleti ismeretek elsajátítását gyakorlati feladatok végrehajtásával is segíti, melynek során a résztvevők az integrált védelmi tervezési rendszer egyes lépéseiről szerezhetnek tapasztalatot, ami azért is hasznos lehet, mert az amerikai szakemberek szerint a PPBS és a Magyar Honvédség tervezési rendszere hasonló gondolkodásmódot tükröz. Épp ezért a szeminárium innovatív módon a tervezési rendszerekkel összefüggésben azonosított problémák bemutatására, illetve a javasolt továbbfejlesztési lehetőségek megfogalmazására is lehetőséget teremt – mindkét fél részére.

A résztvevők szerint a szeminárium hozzájárul a nemzeti védelmi tervezési ökoszisztéma sikeres működtetéséhez és további fejlesztéséhez, valamint elősegíti a nemzeti és NATO követelményeknek megfelelő tervdokumentumok kidolgozását.