Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi ifjúsági verseny Pápán

Szöveg: dr. Luka Dániel | Fotó: a szerző felvételei |  2024. június 27. 8:36

Az MH 47. Bázisrepülőtéren többéves kihagyás után újra rendeztek honvédelmi versenyt, amelyen általános és középiskolás tanulók tették próbára magukat.

202406_Pápa_Honvédelmi ifjúsági verseny_LD (5)

A Pápán korábban hagyományosan évente megrendezett erőpróba célja, hogy a csapatok különböző akadályokat leküzdve mérjék össze tudásukat. Az eseményt, amelyen hat általános iskolás és négy középiskolás csapat képviseltette magát, Turzó Lajos alezredes, parancsnokhelyettes nyitotta meg, élményekkel és tapasztalatokkal teli versenyzést kívánva a résztvevőknek.

A versenyszámok között légpuskás lövészet, íjászat, mátrix tájékozódó futás, továbbá fegyveres váltófutás is szerepelt. A katonai hivatáshoz kapcsolódó feladatokat magában foglaló küzdelem a sporton keresztül tudja rávezetni az ifjúságot a csapatmunkára és összefogásra. További cél, hogy a honvédelmi nevelés által a tanulók szemléletében központi elemmé váljon a hazafiasság és a hazaszeretet. Az esemény lehetőséget teremtett a társadalmi kapcsolatok megerősítésére és bővítésére is. A programot az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ veszprémi katonáinak fegyverbemutatója színesítette.

202406_Pápa_Honvédelmi ifjúsági verseny_LD (11)

A legeredményesebb csapatoknak Turzó Lajos alezredes adta át a kupákat és érmeket, megköszönve kimagasló teljesítményüket. Az általános iskolások között a dobogó első három fokára pápai iskolák tanulói állhattak: a győztes Türr István Gimnázium és Kollégium mögött a második helyen a Tarczy Lajos Általános Iskola, a harmadikon pedig a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola I. csapata végzett.

A középiskolások mezőnyében is helyi diákok hozták el a trófeákat, az első helyet a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium szerezte meg, a másodikat a Kisalföldi Agrárképzési Centrum Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium, míg a harmadikat a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium II. számú csapata.

A verseny sikeres lebonyolításában a Honvéd Ezüstnyíl Sportegyesület, a Pápai Delta Íjászegyesület, valamint a Veszprémi Honvéd Sportegyesület is segítette az alakulatot. A szervezők ezúton szeretnék kifejezni köszönetüket Pápa városának és a rendezésben közreműködő intézményeknek az együttműködésükért.