Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Edzők Napja

Agócs Mihály kapta a sportállamtitkárság által életre hívott nevelőedzői életműdíjat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: dr. Schmidt Ádám hivatalos Facebook-oldala |  2024. szeptember 28. 6:48

Négy kiváló nevelőedző is elismerésben részesült a Magyar Edzők Napja alkalmából tartott díjátadó ünnepségen a Puskás Arénában; a hivatásukat legmagasabb szinten gyakorló szakemberek a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága kezdeményezésére életre hívott Kemény „Fecsó” Ferenc Nevelőedzői Életműdíjat és Gerevich György Nevelőedzői Díjat vehették át.

2024.09.26_Budapest_magyaredzoknapja_gala_1

Az elismeréseket a sportirányítás a Nemzeti Sportügynökséggel (NSÜ), a Sportegyesületek Országos Szövetségével (SOSZ) és a Magyar Edzők Társaságával (MET) együttműködve hozta létre. Az életműdíjat első alkalommal Agócs Mihálynak, a KSI SE kajak-kenu edzőjének ítélték oda.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a díjátadón hangsúlyozta, hogy a legfiatalabbakkal foglalkozó szakembereknek összetett a feladatuk, hiszen a pályán elvégzett munkán túl olyan értékeket kell átadniuk a gyerekeknek, amelyeknek akkor is hasznát veszik, ha végül nem lesznek belőlük élsportolók, hanem az élet más területén találják meg a jövőjüket.

2024.09.26_Budapest_magyaredzoknapja_gala_3

„A sportirányításban továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk az edzőinkre, így a nevelőedzők sportért végzett szolgálatára is. Fontos célunk volt, hogy növeljük anyagi és társadalmi megbecsülésüket. Ezért kezdeményeztük, hogy a Magyar Edzők Társasága köztestületként folytathassa működését, a Kiemelt Edző és Utánpótlásedző Programok mellett elindítottuk a nevelőedzőket támogató programunkat, valamint létrehoztuk a Gerevich György Nevelőedzői Díjat és a Kemény „Fecsó” Ferenc Nevelőedzői Életműdíjat” – fogalmazott a sportállamtitkár, aki beszédében méltatta az első életműdíjast.

„Agócs Mihály egykori tanítványai sok csodálatos érmet és dicsőséges sportpillanatot szereztek hazánknak. Mégis, amikor egyszer megkérdezték, hogy edzői pályafutásában mire a legbüszkébb, így válaszolt: >fontos, hogy legyenek egy országnak jó, sikeres sportolói, de tisztességes embereket nevelni fontosabb<. Az ő, illetve edzőtársai elhivatottságának és emberségének számos nagyszerű sportolót, de talán még annál is több tisztességes embert köszönhet Magyarország” – idézte az államtitkárság közleménye Schmidt Ádámot.

2024.09.26_Budapest_magyaredzoknapja_gala_2

Agócs Mihály több mint 34 éves edzői pályafutása során több generációt nevelt ki, ezek tagjaként olyan legendás sportolókat, mint a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, a háromszoros ötkarikás aranyérmes Szabó Gabriella, a kilencszeres világbajnok Paksy Tímea és a hétszeres világbajnok Benedek Dalma.

Az életműdíj mellett ismét három kiváló szakembert ismertek el Gerevich György Nevelőedzői Díjjal, amelyet havonta ítélnek oda és negyedévente adnak át az arra érdemeseknek.

2024.09.26_Budapest_magyaredzoknapja_gala_6

Jámbor Gyöngyi testnevelő tanár, úszó- és futóedző, úszásoktató, a KSI SE öttusa szakosztályának oszlopos tagja, Papp András, 3. danos tekvondóedző, illetve Harsányi Mária, a szekszárdi kosárlabda kulcsszereplője részesült elismerésben.

Nevelőedzői díjazottra sportági szakszövetségek, illetve a SOSZ tagszervezetei jelölhetnek szakembereket, a díj odaítéléséről a sportért felelős államtitkárság, az NSÜ és a MET képviselőiből álló szakmai grémium dönt.

A havi elismeréshez kapcsolódóan létrehozott életműdíj győztesét szintén a szakmai grémium választja ki a jelöltek közül.

A Gerevich György Nevelőedzői Díj nettó 250 ezer forint, míg a Kemény Ferencről elnevezett nevelőedzői életműdíj nettó 1 millió forint pénzjutalommal jár.