Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar honvédek életét is bemutató állandó kiállítás nyílt Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. május 28. 10:31

Magyar honvédek életét és a krími háborúban való szerepvállalását bemutató állandó kiállítás nyílt május 27-én, csütörtökön a törökországi Kars városában.

A Kaukázusi Frontok Múzeumában megvalósuló állandó tárlaton a magyar hősöket és történetüket ábrázoló arcképcsarnok mellett a török közönség első alkalommal láthatja Kmety György díszkardját és Guyon Richárd atillájának másolatát, valamint a karsi erőd korabeli modelljét. Először mutatnak be 1848-as honvéd csákót is - közölte a Külgazdasági Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

Az 1848-49-es szabadságharc és a törökországi emigrációba kényszerült magyarok élettörténete mellett a látogatók megismerkedhetnek az 1853-1856-os krími háború főbb eseményeivel is, így a 1855. szeptember 29-i karsi fő ütközet 3D-s látványképével.

„A 19. század derekán, amikor a magyar forradalom és a szabadságharc katonai kudarccal végződött, az Oszmán Birodalom nyújtott elsőként menedéket a magyar emigránsoknak, így Guyon Richárdnak és Kmety Györgynek, vagyis Hursid és Iszmail pasának, akik a krími háború során Erzurumnál és Karsnál is együtt küzdöttek török bajtársaikkal" - idézi a közlemény Schőberl Márton helyettes államtitkárt, aki a tárlat megnyitóján mondott beszédet.

Hangsúlyozta: Magyarország Törökországot stratégiai partnerének tekinti, a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatai folyamatosan fejlődnek. „A kulturális kapcsolatok erősödését jelzi az is, hogy Rodostó, Izmit, Kütahya és Osmaniye után immár az ötödik állandó magyar kiállítást nyitjuk meg Törökország területén. Az elmúlt hónapokban tárgyalásokat kezdünk egy 2024-ben esedékes török-magyar kulturális évadról, mely tovább erősíti majd a két ország egyébként is szoros kötelékeit" - tette hozzá a helyettes államtitkár.

2019-ben született diplomáciai megállapodás arról, hogy állandó kiállítás nyílik az északkelet-törökországi Kars városában, emléket állítva az Oszmán Birodalomban szolgált magyar katonáknak.

A törökül, angolul és magyarul megtekinthető tárlat a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvánnyal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal partnerségben, az isztambuli Magyar Kulturális Intézet és az ankarai Magyar Nagykövetség szervezésében valósult meg.