Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvédelem Napja Kabulban

Szöveg: G.A. |  2010. május 27. 8:41

Földrajzilag ugyan messze a hazától, de a távolsággal arányosan büszkén és méltósággal ünnepelték a Magyar Honvédelem Napját a magyar katonák, napi szolgálatukat a szokásosnál korábban befejezvén az ISAF-főparancsnokságon (International Security Assstance Force Headquarters – Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő Főparancsnoksága), május 21-én, kora este Afganisztán fővárosában, Kabulban.

Az ünnepségen részt vettek – az elmúlt heti súlyos robbantásos merényletek miatt bevezetett mozgáskorlátozások és a fennálló további fenyegetettség végett nem teljes létszámmal – a Kabulban szolgálatot teljesítő Logisztikai Kiképző Iskola kiképzői, a Légi Mentor Csoport és a Különleges Műveleti Kontingens tagjai. Rajtuk kívül az egyéni beosztású magyar katonák mellett elfogadta a meghívást hazánk kabuli nagykövete Peimli Károly úr, Claudio Mora vezérőrnagy, az ISAF stabilizációs műveletekért felelős törzsfőnök-helyettese, Dimitritos Pantelatos ezredes a Kabuli Nemzetközi Repülőtér jelenlegi parancsnoka és Roland Teichman ezredes, a German Armed Forces Technical Advisory Group (GAFTAG) parancsnoka is, akinek közvetlen alárendeltségében dolgozik a magyar Logisztikai Mentorcsoport.

1595902521
 

A rendezvényen Mikusi Zsolt ezredes, kabuli magyar nemzeti rangidős, az ISAF Stabilizációs Főosztály Fejlesztési Igazgatóság igazgató-helyettese köszöntötte a meghívott vendégeket és a magyar katonákat. Az üdvözlő szavakat követően ünnepi beszédben emlékeztek meg az ünnep történelmi jelentőségéről. “A magyar honvédsereg akkori kitartása, hazaszeretete és bajtársiassága üzenet a mai katonák számára, azoknak is akik jelenleg a hazájuktól és szeretteiktől távol negyvenöt más nemzet katonáival együtt teljesítik szolgálatukat Afganisztánban."- zárta beszedét Mikusi ezredes.

Mikusi ezredes pohárköszöntőjét megelőzően a résztvevők néma főhajtással emlékeztek múlt kedden a fővárosban elesett katonatarsaik emléke előtt.

Az este hátralévő része kötetlen bajtársi beszélgetés formájában telt el a magyar katonák és a hadszíntéren velük együtt szolgálatot teljesítő bajtársaik között.