Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzéssel ünnepelt a PRT-9

Szöveg: Hoványi Gergõ hdgy. |  2010. május 27. 9:03

Csaknem 350 fővel folytatja felkészülését a MH Tartományi Újjáépítő Csoport (Province Reconstruction Team – PRT) kilencedik váltásába készülő állomány Várpalotán, a nullponti gyakorlótéren. A felkészítés ezzel megkezdte a harmadik, egyben utolsó fázisát, mely beépül a Clever Ferret 2010 nemzetközi gyakorlatba.

A felkészülő katonák zöme azonban már hosszú hetek óta a bakonyi gyakorlótéren tartózkodott, mert többségük részt vett az 5/62. lövészzászlóalj sikeres NATO CREVAL ellenőrzésén és az azt megelőző összekovácsolási foglalkozásokon is.

A Magyar Honvédelem Napja sem telt feladatok nélkül az Afganisztánba készülő állománynak. A CF10 gyakorlat kiképzési terve ugyanis mindössze két „pihenő napot" hagyott szabadon a magyar katonák számára. Annak érdekében, hogy a mostoha időjárási viszonyok között hetek óta gyakorlatozó hódmezővásárhelyi katonák egy része legalább 48 órát otthon tölthessen, szükség volt a kiképzés átszervezésére.

Május 21-én a foglalkozások tárgyát drillek begyakorlása képezte, amelynek alapját a járőrtevékenység és konvojműveletek során végrehajtásakor előforduló különböző incidensekre való reagálás képezte. Ezek mellett a katonáknak a CIMIC-es kollégák által beállított szituációs gyakorlatokat ugyanúgy meg kellett oldaniuk, mint ahogy tökéletesíteniük kellett a sebesültek ellátásának készségét is.

A kiképzést nehezítette, hogy az állománynak folytatnia kellett az elmúlt napok viharos időjárása utáni károk helyreállítását is. A több mint három napon keresztül tomboló bakonyi vihar ugyancsak megtépázta az Angoltábor sátrait. A katonák nem egyszer még éjszaka is küzdöttek a természeti elemekkel.

 

Szombaton a keddi lőgyakorlatok előtti lőelőkészítő foglalkozásokat hajtották végre pisztoly-, géppuska- és RPG-szakcsoportokban.

A táborban maradt állomány szombaton és vasárnap is

próbára tehette pszichikai és fizikai állóképességét. Vasárnap tájékozódási menetgyakorlaton vehettek részt. Bár a Bakonyi Csapás névre keresztelt 30 km-es túra, nem volt kötelező, mégis 47 fő teljesítette a távot, amelynek során több tucat útpontot kellett megtalálniuk GPS és térkép segítségével.

A Pünkösd hétfője az „extrém sportot kedvelőknek" kedvezett, mert kihasználva a terepviszonyokat, a szikláról való ereszkedést próbálhatták ki a vállalkozó kedvűek. Ezen a programon is csaknem negyvenen vettek részt.

Az elkövetkező időszakban csoport- és különböző nagyságú konvoj-kötelékben folyik majd a kiképzés, illetve a törzs és a biztosító alegységek el kell, hogy sajátítsák az SOP-ban előírt feladataikat és fel kell dolgozniuk az MLF (Multinational Land Forces) parancsnoka által kiadott intézkedéseket. A harcászati és békefenntartó kiképzés mellett különböző egyéni és kötelék lőgyakorlatokat hajtanak végre, amit a fegyverek „melegbelövése" előz majd meg. A tervekben szerepel még helikopter leszállóhely biztosítása, valamint konvojműveletek megtervezése és végrehajtása is.