Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges Műveletiek a Budai várban

Szöveg: Sonkoly Tibor fhdgy. |  2010. május 27. 8:23

A NATO Különleges Műveleti Alaptanfolyam parancsnoki és fegyveres specialista szakkiképzés állománya tanulmányai részeként csatatérbejáráson vett részt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatóinak segítségével. A két szakirány saját felkészülési programjának megfelelően vette górcső alá a műveletek teljes spektrumát.

A nap témái a II. Világháború magyarországi hadszínterén, az Otto Skorzeny neve által fémjelzett Panzerfaust és Mickey Mouse hadműveletek, a Budai vár 1944. októberében történő megszállása és a művelethez szorosan kapcsolódó titkosszolgálati akció, Horty Miklós fiának német csapatok általi elrablása voltak.
A jelenkori különleges műveletek tapasztalatai egyértelműen rámutatnak a fentiekhez hasonló – kis létszámú alegységekkel végrehajtott, sebészi pontosságú – műveletek szükségességére. Ugyanakkor ezen erőknek sok esetben egyidejűleg is képesnek kell lenniük nagyobb, akár zászlóalj szintű konvencionális erők harcának tervezésére, szervezésére és irányítására, ugyanis egy különleges műveleti csoport, mint törzs is funkcionál, melyben a csoport vezetése mellett a fegyveres specialista, – mint a kisalegység harcászat szakértője – támogatja a parancsnok munkáját.

A csatatérbejárás az egyéni alap szakfelkészítés egyik utolsó állomása mindkét szakirány részére. Ez a hatékony, speciális foglakozás lehetővé tette a hallgatók részére az eddig elsajátított elméleti szaktudás konkrét példákon át történő gyakorlati megközelítését. A történelmi helyzet és környezet pontos ismerete mellett kulcsfontosságú tényező az előzetes elhatározások, valamint tervek tanulmányozása, egy saját átfogó kép kialakításához. Természetesen ez csak a fent említett műveletekhez hasonlóan jól dokumentált események kapcsán lehetséges. A szükséges információk megszerzésében dr. Számvéber Norbert százados a korszak elismert szakértője – a Hadtörténeti Intézet és Múzeum minden elérhető forrását, beleértve a rendelkezésre álló tárgyi emlékeket és korabeli fotókat is igénybe véve – valamint Ladnai Bálint szakaszvezető, az MH Béketámogató Kiképző Központ tisztese – és egyben elhivatott hagyományőrzője – nyújtottak segítséget a hadműveletekkel kapcsolatos részéletes beszámolóikkal.

1595902520
 

Miután a résztvevő állomány megismerkedett a műveletekben résztvevő erőkkel, azok előzetes elképzeléseivel, valamint pontos terveivel, megkezdődött a végrehajtás taktikai szintű elemzése, ami természetesen a legkézzelfoghatóbb módon, az események valós helyszínének bejárásával együtt került végrehajtásra. Az egyes helyszínek, mozzanatok megismerése a feladat függvényében legalább annyira testközelbe hozta a történelmi eseményeket, mint a bemutatott felszerelési tárgyak és technikai eszközök.
A téma komolyságát tükrözi, hogy a mostoha időjárási körülmények ellenére is minden hallgatónak nyilvánvalóvá vált a foglalkozások során, hogy miért van szükség a korábban elsajátított, – ez idáig bonyolultnak tűnő – katonai döntéshozatali folyamatra, vagyis a feladat megfelelő előkészítésére. Egyidejűleg a hallgatók számára a megfelelő helyzetben és kellő időben meghozott döntések fontossága is tényleges értelmet nyert, amely a jövőbeni valós feladat végrehajtásoknál elengedhetetlenül szükséges látásmódot is előre vetítette.

Bár az Különleges Műveleti Alaptanfolyam állományának kiképzésében még csak az első fázis közeledik a végéhez és a valós műveleti területen történő alkalmazás előtt még számos gyakorlótéren töltött nap és megannyi megszerzendő ismeretanyag vár a hallgatókra, a felkészítés ezen napját követően maradandó „élményekkel" és sok-sok tapasztalattal térhettek vissza a kiképző központba.

1595902521