Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák is részt vettek a Hollandiában megrendezett nemzetközi gyakorlaton

Szöveg: MH GAVIK | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. november 3. 7:18

Az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK), illetve az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) két-két katonája vett részt a NATO Összhaderőnemi Parancsnoksága által szervezett, október 28-án véget ért Steadfast Jupiter 2021 elnevezésű nemzetközi gyakorlaton, a hollandiai Brunssumban.

20211102-MHGAVIK-gyakorlat (1)

Az idei év legnagyobb, számítógéppel támogatott parancsnoki szintű gyakorlata a NATO Joint Warfare Center közreműködésével valósult meg. A 360 fokos megközelítést alkalmazó regionális műveletek egy olyan fiktív ellenfél ellen irányultak, amely Európa északi, valamint a Balti-tenger régiójában helyezkedik el. A gyakorlatra - amelyre huszonhat NATO tagállam mellett két partneroszgából, Svédországból és Finnországból is érkeztek katonák - stratégiai, hadműveleti és harcászati szinten is kihívást jelentett. Az elrettentésre összpontosított minden hadviselési területen, beleértve a légi, a tengeri, a szárazföldi, a kibernetikai, az űrbeli, valamint az információs harcteret.

20211102-MHGAVIK-gyakorlat (2)

A magyar katonák a vegyivédelmi szakterületen - a NATO Reagáló Erők 2022-es váltására felkészülve - elemző és értékelő képesség felajánlásával járultak hozzá a szövetséges együttműködés megvalósításához.

20211102-MHGAVIK-gyakorlat (1)