Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Nemzeti Nap a NAMSA-nál

Szöveg: Kocsi László alezredes |  2010. június 1. 6:13

A NATO Fenntartási és Ellátási Ügynökségen (NAMSA) dolgozó magyar katonák, polgári alkalmazottak, valamint családtagjaik május 19-én „Magyar Nemzeti Nap” keretében emlékeztek meg a Magyar Honvédelem Napjáról, az idén első alkalommal.

A luxemburgi Capellenben rendezett program vendégeit Hernyes Zoltán, a Magyar Köztársaság brüsszeli nagykövete (egyben Luxemburgban is akkreditált nagykövet) , valamint a NAMSA vezérigazgatója Antonios Chatzidakis köszöntötte. Havasi Imre mérnök ezredes pedig felelevenítette az 1849-es eseményeket, a Buda várát visszafoglaló honvédek hősi tetteit, valamint megemlékezett a Magyar Honvédelem Napjáról.

A hivatalos köszöntők után a Honvéd Együttes Művészeti Nonprofit Kft. szervezésében és képviseletében a Duna Művészegyüttes táncosai és zenészei fergeteges programmal kápráztatták el az érdeklődőket. Előadásukban a vendégek megismerhették a csárdást, a palotást, a lányok mutatványos üveges, valamint a férfiak virtuóz legényes táncait.

A műsort követő táncházban a táncos kedvűek elsajátították a csárdás alaplépéseit, más érdeklődők magyar borokat kóstolhattak, megint mások a Honvéd Kulturális Egyesült Bükkösi Stúdió katonaművészeinek kiállítását tekintették meg.

A rendezvényre több mint kétszázan voltak kíváncsiak: ők az állófogadáson a magyar konyha ízeiből is kóstolót kaptak a brüsszeli NATO parancsnokságon szolgáló magyar szakácsok közreműködésével.

Köszönet minden közreműködőnek és szervezőnek a NATO Fenntartási és Ellátási Ügynökségen első alkalommal rendezett Magyar Nemzeti Nap megvalósításáért.