Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges vendégek a debreceni dandárnál

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. június 1. 8:26

A debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulói látogattak május 31-én a debreceni laktanyába. A zömében értelmi és testi fogyatékosokat befogadó intézmény diákjai először jártak a katonai szervezetnél.

Az 5. Bocskai István Lövészdandár és Debrecen város együttműködése alapján ebben az évben megvalósult a honvédelmi nevelés az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolások számára. Sajnálatos, ám érthető módon az értelmi és testi fogyatékos gyerekek ebben nem tudnak részt venni. Ezért a debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény kezdeményezésére a dandár is lehetőséget szeretett volna biztosítani ezeknek az érdeklődő kisdiákoknak, hogy megismerkedjenek a fegyveres testületek munkáival. Így május 31-én közel négyszázan látogattak el a Kossuth laktanya sporttelepére, hogy egy kötetlen, kellemes nap keretében nyerjenek betekintést a katonák, rendőrök és tűzoltók munkájába.

Szabó Imre, az intézmény igazgatója elmondta, hogy ezen a napon a tanulóik felejthetetlen élményt szereztek: „Közvetlenül tapasztalhatták meg azt, amit ezelőtt csak filmen láthattak, például azt, hogy milyenek a fegyverek vagy, katonai járművek. Ez a személyes tapasztalatszerzés hozzájárul ahhoz, hogy tisztább és pontosabb képet kapjanak a fegyveres és rendvédelmi szervek munkájáról. A filmen látottaktól kevésbé tudnak elvonatkoztatni, de a mai napon a valóságról alkothattak képet. Lehet, hogy sokaknak talán soha többé nem lesz arra lehetőségük, hogy egy katonai járműbe beülhessenek, vagy egy tűzoltóautót közelről szemügyre vehessenek, ezért mindenképp emlékezetes lesz számukra ez a nap."

 

Címkéksport