Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszert találtak az egyetemen

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 1. 9:51

A 21. héten, azaz május 24–30-a között 40 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 14 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 878 bejelentést kaptak.

Május 24-én a főváros XII. kerületéből kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a Székács utcában, egy társasház udvarán világháborús robbanószerkezeteket találtak. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy RPG–40-es típusú kézigránát, két darab gyújtószerkezet, valamint egy 7,62 milliméteres lőszer került elő a földből. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Május 25-én Püspökladányból kapták a hívást a tűzszerészek, amely szerint a Nép utcában, az út melletti árokban világháborús robbanószerkezeteket találtak az arra járók. A megjelölt helyszínen a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr két darab, német gyártmányú kommulatív puskagránátra bukkant, amelyeket a közelben kijelölt helyen meg is semmisített.

Május 26-án Debrecenből, az egyetemről telefonáltak a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a porta szomszédságában egy nyolc milliméteres gyalogsági lőszerre bukkantak. A lőszert a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Május 28-án Budapest XVII. kerületébe, a Vanília utcába kellett kimenniük a tűzszerészeknek, ahol egy darab 85 milliméteres páncéltörő gránát került elő útépítési munkálatok közben. A veszélyes szerkezetet a Pajtli Norbert zászlós vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.